Du är här

2020-02-01 - Mat & dryck
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Ö-viks bästa högstadiekockar

Biff med smashad potatis var en riktig vinnarkombination under stadsfinalen i Kock-duellen.
– Jättekul, vi gillar båda att laga mat, säger Felicia Bast Viklund som tillsammans med Viola Norén från Geneskolan nu slåss om en plats i matlagningstävlingens riksfinal.

Örnsköldsviks lokala final i Kock-duellen, den nationella tävling som arrangeras för tredje året i rad och nationellt samlar över 6 000 elever från landets högstadieskolor, avgjordes i fredagen den 24 januari  i Parkskolans Restaurang Vintergatan inför en prominent jury: Richard ”Sångkocken” Norberg, Scandics kökschef Marina Andersson och Linnéa Liljedahl från Linnéa och Peter. Fyra lag drabbade samman i köket i hopp om att imponera med de råvaror de fått till förfogande. 
När 7an smög in rådde stor koncentration bland allehanda pannor och kastruller.
– Det finns en energi här inne och jag ser många tecken på kreativitet, kommenterade Linnea Liljedahl som likt övriga i juryn besökte var och en av stationerna. 
Klas Jonsson, Alfons Sundkvist och Rasmus Hedkvist från Geneskolans 9C smakade sig fram till rätt kryddning på en pasta bolognese, Alneskolans Ida Bergkvist, Ebba Selin och Wilma Selin var noga med majonnäsen till sin hamburgare med spetskålsbröd och morots-chips medan Maya Preston, Ella Indevall och Tindra Hilberer-Vikman, även de från Alneskolan, fräste färsbiffar i rasande takt att kombinera med pasta och spenatchips. 
Men det lag som fick juryn att klappa händerna lite extra bestod av Felicia Bast Viklund och Viola Norén från 9B, Geneskolan. Oron att deras biffar skulle blir torra och smaklösa visade sig vara helt obefogad.
– Det blev precis som vi hade tänkt. Att riktiga kockar tycker att man lagar bra mat känns jättestort. Nu ska det bli roligt att kanske få åka till Stockholm, sade Felicia som spelat in en film om bidraget som tillsammans med juryns motivering kan ta dem till riksfinalen där tio lag gör upp om 10 000 kronor till klasskassan. 
Kockduellen är ett samarbete mellan branschorganisationen Visita och högstadieskolorna för att öka intresset för en karriär inom restaurangbranschen. 
– Lokalt har branschen varit duktig på att marknadsföra sig, redan nu ser vi fler sökande inför höstterminen, konstaterade en glad Stina Westermark, lärare på restaurang- och livsmedelsprogrammet.

 

Dela med dig av denna artikel på: