Nyheter/Reportage

Flygplan ska stärka bekämpningen av skogsbränder

MSB har påbörjat en upphandling av tjänst som ska stärka landets beredskap mot skogsbränder genom minst två nya brandflygplan, skriver Svt.

Istället för att köpa in nya plan så har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap startat en upphandling rörande en tjänst som ska stärka bekämpandet av skogsbränder. Tjänsten innefattar två vattenskopande brandflygplan med tillhörande besättning som kommer att finnas till hands under 2020-2023, med möjlighet att utöka till fyra flygplan under 2021-2023. Flygplanen ska kunna släppa minst 3 000 liter vatten per fällning, vilket är jämförbart med de helikoptrar med en kapacitet på 800-1 300 liter som köptes in under 2019.

Att stärka den svenska beredskapen mot skogsbränder har varit en aktuell fråga under lång tid, men som kom igång på allvar efter de många skogsbränderna under 2018. Bland de områden som drabbades av svårsläckta bränder fanns bland annat Brattsjö utanför Bredbyn. 

De nya flygplanen kommer inte bara att stärka Sveriges bekämpning av skogsbränder utan kommer även att ingå i rescEU, en satsning inom EU:s civilskyddsmekanism där medlemsländerna tillsammans arbetar för att stärka EU:s skydd mot bland annat naturkatastrofer. Det innebär att planen också kommer att användas för att hjälpa släcka skogsbränder i andra delar av Europa, till exempel Danmark eller Tyskland.

Källa: MSB, Svt

 

Publicerat