Sport & Fritid

Viktigast att det blir av

När det kommer till träning och hälsa finns en nästan obegränsad mängd trender, råd och rön. Det kan vara svårt att veta hur det är bäst att börja men kanske stämmer det att den bästa träningen är den som blir av?

– Grunden är att vi behöver röra på oss och visst är det så att även det lilla räknas, säger Karolina Sellin, friskvårdspedagog på HumanResurs. All rörelse är bra och så lite som tio minuter räcker för att få en känsla i kroppen av att vi gjort något bra, att vi har tagit hand om oss själva en stund.
Rekommendationen utifrån forskning är att vi ska göra 30 minuters pulshöjande rörelser varje dag, eller 150 minuter per vecka. Det innebär rörelse som gör så att vi får upp värmen, blir lätt andfådda och får lite svårt att prata samtidigt. 
– När vi aktiverar våra muskler kommer de att ropa efter mer syre och då får hjärtat jobba lite extra för att transportera ut syrerikt blod i kroppen, förklarar Karolina. Det är som att använda en högtryckstvätt inuti kroppen och det gör underverk för blodtrycket.
Fördelarna med att vara fysiskt aktiv på den rekommenderade nivån är många. Det ger ett starkare hjärta och minskad risk för hjärt- kärlsjukdom men också mer ork, bättre koncentrations- och inlärningsförmåga, mindre stresspåverkan.
– Vi behöver träna för att orka med vår vardag, både arbetsdagen och fritiden, säger Iréne Wennman, fysioterapeut och ergonom hos HumanResurs. Vi ska inte vara helt slut på när vi kommer hem från jobbet, då har vi inte tillräckligt bra kondition.

Karolina och Iréne jobbar nära varandra och möter människor med behov av att göra en förändring. Ofta innebär det att komma i gång med fysisk aktivitet. Deras vanligaste tips är att börja hemma, i vardagen. 
– Börja med promenader och försök hitta någon form av träning du kan göra hemma, säger Iréne. Många känner osäkerhet inför att börja träna på ett gym. Förutom att det kostar en del är det lätt att fastna i tankar att kanske inte passa in eller att det krävs en viss klädsel. Så är det ju inte, men om du startar hemma en tid och känner att du är i gång, kan det vara lättare att våga sig till gymmet.
För att hitta inspiration till att komma i gång hemma tipsar Iréne om den uppsjö av appar, instagramkonton och youtube-kanaler med hemmaträning, som finns att hitta på nätet. Där finns också roliga pausövningar att göra tillsammans med kollegorna på jobbet.
– Oavsett om du har ett rörligt eller stilla-sittande jobb är det viktigt att lägga in pauser och där kan kolleger inspirera och peppa varandra, säger Iréne.

Lika viktig som träningen är återhämtningen men då handlar det inte om att sitta framför en tv eller att hålla på med mobiltelefonen. 
– Vi behöver tid då vi inte gör något men ändå är närvarande, vi kan kalla det mindfulness men på det sätt som passar var och en, säger Karolina. Även maten vi äter räknas in i återhämtningen. Om vi börjar träna och minskar för mycket på maten samtidigt, får vi inte något resultat av träningen eftersom den bryter ner kroppen.
Karolinas tips när det gäller maten är att tänka enkelt, att äta bra mat som ger mycket energi och näring, undvika halvfabrikat och prioritera hemlagat. 
– Ät frukost, lunch och middag med nyttiga mellanmål och glöm inte återhämtningsmålet efter träning. Alla pulver, bars och annat som finns på marknaden ger dig ingenting du inte hittar i helt vanlig mat, däremot innehåller de en massa tillsatser som du inte behöver.

Det viktigaste är alltså inte vad du gör utan att du gör något och det är i vardagen du enklast hittar rörelse. 
– Vår kropp är skapad för rörelse och vi måste använda den, säger Karolina. Ställ dig själv frågan vad det är du gör i stället för att träna, vad är det du tycker är viktigare än att ta hand om dig själv? Tänk på att promenaden du kommer ut på i dag är en direkt investering i din egen framtid.

Publicerat