Sport & Fritid

Ute & tillsammans

Det kan vara lätt att tveka inför utomhusträning vintertid, när dagarna är korta och vädret bjuder på ömsom snöstorm, regnslask och ishalka. För Jennie Erikssons utomhusgäng är gemenskapen en viktig faktor till att träningen blir av.

Den som har koll på fotboll känner kanske igen Jennie Erikssons glada ansikte. Med efternamnet Dahlberg var hon en av spelarna i Själevads IK i mer än tio säsonger och kammade hem Ångermanlands fotbollsförbunds pris Årets spelare två gånger innan hon avslutade karriären.
– Jag kom till en fas i livet där jag ville satsa på familj och kunna styra min egen tid vilket inte går om man vill göra en helhjärtad elitsatsning, säger Jennie. Det är nog från fotbollen jag har fått mina ledaregenskaper och utomhusträning i grupp har vissa likheter med fysträningen inom fotbollen, med disciplinen att träna i alla väder.
En gång i veckan leder Jennie en grupp under namnet Outdoor Training by Jennie. Det har hon gjort i fem år nu och deltagarna vi träffar på parkeringen vid Höglandssjön vittnar alla om att det är en uppskattad träningsform.
– Jag gillar verkligen det här, säger Maria Nordlander. Det är skönt att få komma ut och det är ett bra komplement till att träna på gymmet. Jag gillar att det är så lättillgängligt och att vi i gruppen peppar varandra.

Träningspassen bygger på styrkeövningar i cirkel som varvas med så kallade tabata-övningar där pulsen går i topp. Varje pass inleds med en ordentlig uppvärmning bestående av lätt jogg i grupp och gemensamma värmeövningar. Den enda utrustning som behövs är den egna kroppen som redskap, en matta som underlag och kläder efter väder.
– De flesta av oss sitter ju inne hela dagarna så att kombinera träning med att vara utomhus ger dubbla vinster, säger Jennie. Känslan efter träning blir extra skön när du dessutom har varit utomhus och andats frisk luft.
Kyla är det enda som kan få Jennie att ställa in gruppens träningspass men då ska det vara ordentligt kallt. När termometern kryper ner mot minus tio anpassar de träningen och vind, regn och rusk är inget som hindrar.
Övningarna genomförs parvis och glada tillrop och skratt hörs i gruppen, blandat med uttryck av ansträngning. 
– Många av mina deltagare har inte lagidrottat tidigare och det är fantastiskt att se att det uppstår en lagsammanhållning där vi skrattar, svettas tillsammans och delar såväl glädje som känslan av att det kan vara pest och pina och jättejobbigt. Så ofta hör jag deltagarna här säga att de aldrig skulle ha gjort den här träningen på egen hand.
Har du några tips som underlättar utomhusträningen?
– Välj kläder efter väder. Låt graderna på termometern styra och tänk lager på lager. Undvik bomullsplagg och välj i stället material som transporterar fukt och andas. Inled passet med ett yttre lager som du enkelt kan ta av om du blir varm under passet. En buff runt halsen är skön att ha mot vinden och kan dras upp över munnen när det är riktigt kallt. Skor med dubbar är bra när vintern bjuder på isigt underlag som nu. 
Undvik skador genom att inte slarva med uppvärmningen. Den är alltid viktigt men extra viktig när det är kallt ute. Anpassa tempo och rörelser efter underlaget så undviker du att halka eller trampa snett.
Sist men inte minst, hitta träningsglädjen tillsammans med andra så kan ni peppa och pusha varandra.

Jennie Eriksson

Ålder: 42
Bor: Örnsköldsvik
Gör: Redovisningskonsult och leder Outdoor Training by Jennie
Bästa träningspass: Korta men väldigt intensiva styrkepass, gärna utomhus, där jag får träna igenom hela kroppen och svettas mycket. Det ger en så skön känsla av välbefinnande efteråt.

 

Publicerat