Du är här

2020-01-19 - Nyheter/Reportage
Foto: Håkan Nordström

Markägare möjliggör friluftsliv

Runt 3 000 markägare upplåter privat mark till det rörliga friluftslivet, utan att få någon som helst ekonomisk ersättning. När Örnsköldsviks kommun, tillsammans med Kramfors kommun och Höga Kusten Destinationsutveckling, valde att uppmärksamma och tacka dem visade det sig att det var ett efterlängtat initiativ.

– Jag har fått så många telefonsamtal från överraskade markägare så det här verkar verkligen vara uppskattat, säger Mikael Westman, friluftskonsulent på Örnsköldsviks kommun. Vi tyckte det var dags att tacka de tusentals markägare som ställer sin mark tillförfogande och därför bjuder vi in dem till en hockeymatch i Fjällräven Center 5 februari.
Markägarna som bjudits in är de som upplåter sin mark till vandringsleder, badplatser, skoterleder med mera. På plats under kvällen kommer markägarna att få möta representanter från Örnsköldsviks kommun, Kramfors kommun, Höga Kusten Destinationsutveckling och Världsklass Örnsköldsvik.
– Naturturismen är en stor tillgång och betyder oerhört mycket för Höga kusten, säger Cecilia Lideskog, utvecklingsstrateg hos Höga Kusten Destinationsutveckling. Att våra markägare tillgängliggör naturområden för våra turister och medborgare är en viktig möjliggörare för att utveckla friluftslivet, öka områdets attraktionskraft som besöksmål och i förlängningen skapa fler arbetstillfällen inom besöksnäringen.

De markägare som fått inbjudan men som inte kan komma till matchen har möjlighet att delta i en utlottning av fina priser i stället. 
– Vi vill visa för markägarna att de betyder mycket för oss och för friluftslivet och samtidigt ge dem information och svara på frågor, säger Mikael. Vi har försökt nå ut till alla men är medvetna om att vi kan ha missat någon. Det är först till kvarn som gäller och förhoppningsvis fyller vi alla platser vi har till förfogande. Vi är uppe i mer än 800 anmälda nu och hoppas att så många som möjligt vill komma och träffa oss och heja fram Modo till vinst.

 

Dela med dig av denna artikel på: