Du är här

2020-01-20 - Övrigt
Daniel och Adam. Foto: Ulf Palm/Lystra

Ett utmanande föräldraskap

Två gånger fick Anders och Elisabeth Hansson beskedet att de fått barn med utvecklingsstörning. Bägge gångerna lyckades de resa sig och skapa ett bra liv för sin familj. I dag föreläser Anders om deras erfarenheter och imorgon, 21 januari, kommer han till Örnsköldsvik.

I dag har sönerna Adam och Daniel hunnit bli 19 respektive 25 år gamla och de har en lillasyster, Emelie, som är frisk. Daniel och Adam föddes med en mycket ovanlig form av Angelmans syndrom. En intellektuell funktionsnedsättning som i kombination med motoriska svårigheter medför ett stort behov av stöd i vardagslivet även i vuxen ålder.
– Alla drömmar går ju i kras när något sådant händer, berättar Anders. Plötsligt blir tillvaron någonting helt annat än det man tänkt sig och för oss hände det två gånger. Många existentiella frågor väcktes som att vi nog aldrig skulle få några barnbarn eller vad som skulle hända med pojkarna den dag vi inte längre fanns här.
Anders har fått mycket beröm för sina föreläsningar som mer liknar föreställningar, med mycket musik, filmer och situationer där Anders agerar nästan som på teater. 
– Att få beröm är så klart roligt men för mig är det viktigt att betona att det är i min papparoll jag gör det här, för att vara ett stöd och hjälp till anhöriga till funktionsnedsatta och inspirera dem.

Alla inkomster från de två böcker Anders skrivit och föreläsningarna går direkt in i Daniel & Adams stiftelse, som regelbundet delar ut ekonomiska bidrag och stipendier i Dalarna, Gästrikland och Hälsingland. För Anders och hans fru Elisabeth var det svårt att hitta stöd och inspiration under de svåra åren.
– Vi hade några riktigt tuffa år då vi dessutom blev lurade på hjälp och ekonomiskt stöd på grund av felaktig information. Vi fann det största stödet hos varandra och oftast var det Elisabeth som drog upp mig. Bland föräldrar med funktionsnedsatta barn är andelen som skiljer sig hög. Vi är båda skilsmässobarn och sa redan från början till varandra att det inte fick vara ett alternativ. När det varit tungt har vi hittat lösningar och vi har alltid gjort mycket saker tillsammans.

Förutom föräldrar och anhöriga till funktionsnedsatta hoppas Anders på att många som jobbar med de här frågorna, och som möter funktionsnedsatta och deras familjer, kommer till föreläsningen på Folkets Hus Gnistan i Gullänget.
– Jag vill inspirera föräldrar, syskon och mor- och farföräldrar, men lika viktigt är att kommunmedarbetare och politiker, som är de som fattar alla beslut, får en bild av hur en förälder till ett barn med funktionshinder tänker. Det blir en två timmar lång föreläsning med en hel del dramatik som lockar till skratt i ena stunden och gråt i nästa.

 

Dela med dig av denna artikel på: