Du är här

2020-01-18 - Nyheter/Reportage
  • Foto: Håkan Nordström
  • Foto: Håkan Nordström

Historiska Astrid

Hon skrev historia vid VM i österrikiska Seefeld förra året. Astrid Nordstedt blev då Sveriges första kvinnliga backhoppare i ett världsmästerskap.
– Det finns inget roligare än att flyga på skidor, säger 18-åringen med sikte på OS 2022.

Vi träffar en målmedveten ö-vikstjej som går tredje året på Nolaskolans dans- och estetprogram. En glad och utåtriktad person med stora delar av livet framför sig och en tillsynes ganska vanlig idrottare.
Om det inte var för det här med backhoppningen. Astrid Nordstedt flänger nämligen världen runt för att delta i diverse internationella tävlingar.
– Jag missar mycket i skolan och försöker kompensera det så gott jag kan. I december var jag exempelvis bara hemma tre dagar, säger Astrid och hyllar sin tränare, Husums förre landslagshoppare; Åke Norman.
– Jag har fortfarande mycket att förbättra, men utan honom hade jag inte haft en chans att vara på den nivå jag är i dag och få uppleva så mycket. Han betyder så klart jättemycket.
Astrid har en längre tid varit ensam dam i det svenska backhopparlandslaget, men hoppas att tidigare korsbandsskadade klubbkamraten i Friska Viljor; Frida Westman, snart är tillbaka fullt ut. Att ha lagkamrater vid sin sida betyder mycket och gör dessutom alla resor ännu roligare.

Gymnasietiden lider mot sitt slut och vad Astrid ska hitta på till hösten står skrivet i stjärnorna. Men hon är bestämd på att hon inte vill ge upp backhoppningen.
– Jag började redan som fyraåring. Min två år äldre syster hoppade och jag tjatade på mina föräldrar. På den vägen är det och nu hoppas jag att jag kan hålla på flera år till, säger Astrid och fortsätter:
– Jag är trots allt bara 18 år och fortfarande under utveckling. Jag har, som sagt, mycket att förbättra och för mig handlar det om att även på tävling kunna göra det jag emellanåt klarar av på träning. Kanske hör det ihop med att jag helt enkelt vill för mycket.
Till de bästa tjejerna i världseliten har hon en bra bit kvar, men på träning matchar hon dem som kvalar in till de stora mästerskapen. Det finns med andra ord all anledning för Astrid Nordstedt att se positivt på framtiden och hon gör ingen hemlighet av att siktet och drömmarna handlar om de olympiska vinterspelen i Peking om två år.
– Det skulle vara fantastiskt att få vara med där och prestera ett bra resultat.

 

Dela med dig av denna artikel på: