Du är här

2020-01-18 - Teater
Foto: Håkan Nordström

Teaterspegeln flyger igen

Arkitekten Fredrik Skott från Örnsköldsvik har byggt upp en – som han själv anser – ideal tillvaro där han har förhållande med tre flygvärdinnor samtidigt. Kvinnorna går så att säga i skift hos honom. Men när flygen plötsligt inte håller tidtabellen blir det besvärligt.

Teaterspegen firar 25-årsjubileum i år och man gör det med farsen Boeing Boeing. Ursprungligen är det en fransk historia, skriven av Marc Camoletti i början av 60-talet, och den engelska versionen av Beverly Cross blev en stor succé och spelades i London under sju år i rad med över 2 000 föreställningar.
– Vi har tittat på den här farsen tidigare men det är ett gammalt manus och det kändes ganska mossigt så vi valde bort det. Men så hittade vi en nyare norsk översättning av Runar Borge och det är den vi nu spelar, berättar Christer Wisten, den ende i Teaterspegeln som varit med ända från starten.
– Kanske är det därför som övriga i ensemblen kommit och gått under åren … säger Christer och ler.
Teaterspegelns ordförande, Sören Back, har drygt 20 år bakom sig i föreningen och han öser lovord över Runar Borge och hans manus.
– Han är en riktig storfräsare och har satt upp stora föreställningar i både London och Los Angeles. Han har varit väldigt tillmötesgående sedan vi kontaktade honom för att höra oss för ifall vi kunde få rättigheterna till den här farsen och som tack hade vi planerat att bjuda hit honom så att han kunde få se en föreställning, men han hade tyvärr inte tid, berättar Sören.

Tid hade heller inte Teater Västernorrlands länsregissör Iso Porovic, som de senaste åren regisserat Teaterspegelns farser. Därför sköter amatörteatergruppen allt på egen hand i år.
– Det blir förstås svårare, det är alltid bra med någon utifrån som kan se helheten på ett annat sätt men vi försöker lösa det, säger Christer.
– Allt kommer att bli bra ändå, lovar Sören.
Christer gör rollen som arkitekten Fredrik Skott och han avslöjar lite av intrigen för 7ans läsare.
– Tyvärr har vi tvingats lägga handlingen i Stockholm, men jag kommer ursprungligen från Ö-vik och min barndomskamrat som jag inte sett på över tio år dyker plötsligt upp, och han är från Skeppsmaln så vi får in lite Nolaskogs i storyn. Jag har tre älskarinnor som alla är flygvärdinnor, och det går jättebra så länge flygen håller tiden. Jag har en kvinna i taget i min lägenhet, och dessutom min hushållerska. Men så blir det dåligt väder, och resten kan ni kanske räkna ut.

Det som ser så bra ut till en början för Fredrik Skott spårar snart ur rejält. Inte heller hjälper det att hushållerskan och hans barndomsvän gör allt för att minska på problemen. 
Boeing Boeing har premiär lördag 1 februari och som vanligt håller Teaterspegeln till på Folkets Hus Gnistan i Gullänget. Totalt spelas 13 föreställningar på fredagar, lördagar och söndagar fram till och med 22 februari, med dubbla föreställningar på lördagar.

 

Dela med dig av denna artikel på: