Du är här

2020-01-12 - Nyheter/Reportage
Foto: Håkan Nordström

Freja upplever Örnsköldsvik

Under sin första termin som nyinflyttad student har Freja Skog från Falun, som 7an skrev om i augusti, hunnit utforska Örnsköldsvik.
– Här ser folket människorna runtomkring sig, fastslår hon.

I augusti lämnade 18-åriga Freja Skog Falun för att studera på Örnsköldsviks Folkhögskolas teaterlinje och flyttkartongerna hade knappt burits in när Tidningen 7, nyfiken på hur en nyinflyttad student ser på vår stad, knackade på. I dag har hon hunnit fylla 19 och precis haft jullov. 
– Det har varit en lärorik och inspirerande tid. Första terminen har varit jättebra, sammanfattar Freja och öser beröm över sina lärare.
Vad har du gjort och sett?
– Jag har varit runt lite, i stan. En del på Folkan och kollat teater, nu senast ”Tillbaka innan midnatt” med Västerbottenteatern. Och Riksteaterns ”Kainos sång”. Den var verkligen jättefin.
Du höll tummarna för att hitta ett rikt kulturutbud, hur är det?
– Inte lika bra som jag hoppades på, jag hade gärna sett mer variation. Dansshower, exempelvis, det har jag inte sett annonser om. Men Vardagsrummet med deras öppna scen har varit väldigt trevligt. Och jag har inte varit på museet än. 
Vad är bra med Örnsköldsvik?
– Det är nära till allt, att kunna ha cykel som transportmedel är positivt. Miljöerna är väldigt fina, det finns mycket träd nära stan och den ligger vid vattnet. I butiker och när man hälsar på folk är de generellt ganska trevliga; mer trevliga än i Falun faktiskt (skratt). Stämningen är allmänt god, här ser folket människorna runtomkring sig i stället för att stänga in sig själva i en bubbla. Det är gemytligt. Och butiksutbudet är ganska bra, allt jag behövt och velat ha har jag hittat här.
Vad är sämre?
– Det går bra att ta sig fram på cykel men cykelbanorna känner jag inte är jättebra anpassade för cykling. På vissa ställen är det ganska smalt och trångt. Då har jag varit tvungen att cykla på vägen.
Hur kan Ö-vik bli bättre?
– Ni på 7an har bra sidor om evenemang, men jag vill hitta mer annonsering om saker som händer och ställen att vara på. Fler anslagstavlor både i centrum och utanför stan. En samlingssida på nätet som Faluns ”visitdalarna” hade varit bra. Något sådant har jag inte hittat. 
Hur är Ö-vik som studentstad?
– Jag har upplevt den som välkomnande. Jag har inte varit ute så mycket. En klasskamrat sa att det inte riktigt finns någon ungdomsgård, så att säga. Men jag har hört talas om Sliperiet.
Under de kommande vinterveckorna planerar Freja att besöka Paradiset och ta sig till Skyttis för att åka skidor.
– Kanske till en hockeymatch på Fjällräven Center också. Jag följer inte hockey så mycket, förutom landskamper. Men bor man här, borde man ha varit där. Jag vill ta till vara på allt som erbjuds innan jag åker hem.

 

Dela med dig av denna artikel på: