Nyheter/Reportage

Viktiga projekt i Kenya

Att efter 17 år som butikschef för PMU Second Hand med egna ögon få se hur biståndspengarna gör nytta har betytt mycket för Pia Berglund, som i oktober gjorde en omtumlande resa till Kenya.
– Jag har alltid jobbat med hjärtat. Nu är jag om möjligt ännu mer engagerad, säger hon.

”Mamma, jag är törstig.”
”Okej, älskling. Vänta här. Jag är tillbaka om två dagar.”
På en bild syns ett barn vandra med sin mor genom ett kargt landskap. Fotot, med ovanstående text, är tryckt för en kampanj med syfte att för stunden fokusera lite extra på det ständigt pågående arbetet att laga och borra brunnar i exempelvis Etiopien och Sydsudan. Bakom insatsen står PMU, Pingstmissionens utvecklingssamarbete, som med cirka 160 projekt i över 50 länder är en av Sveriges största biståndsorganisationer.
En av deras second handbutiker ligger i Gullänget, Örnsköldsvik.
– Tyvärr är bilden sann. Att hämta rent vatten från en brunn tar för många väldigt lång tid. Men för 135 kronor kan en person få rent vatten livet ut – det är ju fantastiskt, säger butikschef Pia Berglund, en av två anställda på PMU Second hand där allt överskott efter lokalhyra och lön går till bistånd; 50 procent till Pingstkyrkans biståndsverksamhet och 50 procent till PMU:s.
– Kanske är det inte alla som vet om det, även om vi försöker förmedla det så mycket vi kan, säger Pia.

Efter 17 år i butiken fick hon i oktober för första gången själv se vart en stor del av de pengar som Ö-viksborna spenderar på de lokala second handvarorna tar vägen. Tillsammans med andra butikschefer från PMU spenderade hon med hjälp av SIDA-finansiering nio dagar med att besöka och följa upp projekt som bedrivs i Kenya, där stort fokus lagts på jämställdshetsarbete. Pia berättar om en omtumlande resa i ett land där biståndsbehovet är omfattande, samtidigt som invånarna har drömmar och förhoppningar om framtiden. 
– Där har inte kvinnor hög status. Flickor häcklas bland annat över sin menstruation och stannar hemma från skolan. Tillsammans med myndigheterna jobbar vi för att informera och få fler flickor att börja studera och i ett av utvecklingsprojekten besökte vi en skola där de nu fått chansen. Vi frågade vad de vill bli när de blir stora. ”Pilot, ingenjör, sjuk-sköterska”, var några av svaren, ler Pia.
Resan gick även långt ut på savannen och massajbyarna.  
– Vi besökte en by där PMU undervisat och informerat om könsstympning, vilket massajer har som tradition för flickor mellan 4-14 år. Även innan en kvinna får gifta sig. I den byn har nu många slutat utöva det som yrke, i stället försöker de livnära sig på att sälja egentillverkade smycken, säger Pia och fortsätter:
– Att med egna ögon se hur pengarna gör nytta på det här sättet har om möjligt gjort mig ännu mer engagerad. Vi som fick resa är lyriska än i dag, det här är projekt som är otroligt viktiga för så många. Därför är det jätteroligt att Ö-viksborna är så givmilda – pengarna för det de skänker till butiken kommer verkligen till användning.

Publicerat