Du är här

2019-12-27 - Nyheter/Reportage
  • En sopplunch med nätverkande har övergått till dagens lunchföreläsning: ”Att maximera sina styrkor”. Foto: Håkan Nordström
  • Värdinnan Pia Berggren med grundaren till OffCoff, mångföretagaren Stina Haglund. Foto: Håkan Nordström

Lyckat koncept växer i Ö-vik

OffCoff – ett omvänt coffice. Med andra ord ett kontorscafé, och inte ett cafékontor – i en lokal som öppnat upp för evenemang och föreläsningar, med hustrubadur och skönt gung inomhus för vuxna.

Redan vid entrén intill en tablå med repgunga i fönstret väcks nyfikenheten inför vad som sker här inne. För tre år sedan verkställdes idén att starta ett flexibelt kontor för drop-in och stammisar på Lasarettsgatan. Ett koncept som förgrenats och resulterat i över 1 600 besök varav 600 är listade inför kommande arrangemang, berättar värdinnan Pia Berggren.  
Regelbundna tillställningar lockar till föreläsningar med Krubb & Klokhet, gästpresentatörer med bildspel i PechaKucha Nights och dialoger med expert i Samtal@OffCoff. Allmänheten bjuds in att lära sig nya saker och bygga nya nätverk – det är förhållandevis få som känner till det, menar Pia Berggren. Grundaren Stina Haglund berättar i sin tur att hon vill driva världsförbättrande bolag och har därför byggt upp konceptet i OffCoff med grunden av innovation, jämställdhet, kreativa möten och mångfaldsfrågor. 

Uppbyggnaden av OffCoff innebar nyrenoverade anpassningsbara rum där man samlade de första hyresgästerna och tre värdeord valdes som skulle forma verksamheten. Orden samverkan, kreativitet och frihet står i dag på pränt på de glasdörrar som har nyttjats av de sex hyresgästerna – som nu två och ett halvt år senare ökat till arton personer. 
– Tillsammans med kollegor uppstår nya möjligheter, säger Pia Berggren och menar att när man arbetar på en plats tillsammans med andra så kan man lära av varandra. Möjligheten finns att ställa frågor som hur en annan företagare gör med sin marknadsföring eller ekonomi.
Några hyresgäster har funnits med hela vägen.
– Frihet är ett viktigt ord för gänget som arbetar här. Ofta kan man annars behöva binda upp sig i ett till två år med ett fast pris. Vissa är här en till två gånger i veckan. Några sitter i vanliga fall hemma i en ateljé eller studio och skapar, en annan kan arbeta inom industrin. Ibland behövs en tillfällig kontorsplats för den på resande fot och det finns de som vill ha en dag i veckan då de möter andra. Här kan hyresgästerna bolla idéer eller dricka kaffe med kollegor som inte är kollegor, säger Pia Berggren.

En utveckling som uppstått på andra sidan milleniet är coworking spaces, kontorsytor för arbete och möten där tillgång finns till wifi och skrivare – som innebär en gemenskap och flexibilitet. OffCoff har inslag av det, tillsammans med den företeelse som växt fram, så kallade coffice-verksamheter. Stina Haglund är själv en av dem som använt konceptet som digital nomad, som på resande fot med bärbar dator stannat till vid något av de caféer som erbjuder ett arbetstillfälle i alternativ miljö. Hon såg ett behov i Ö-vik. Privatpersoner, företag och föreningar har nu möjlighet till en öppen mötesplats där utbyten av idéer sker. Aktivitetsbaserade kontorsutrymmen som konferensrum, avskilda kontor och rum för möten och telefonsamtal finns tillgängliga för olika slags behov, även lek och lust, menar Pia Berggren:
– Vi tror på lek och glädje och att fånga idéer i stunden. Därför har vi ritbara väggar i alla rum så att man kan skriva direkt då tankarna kommer. När det gäller gungorna som vi har så bidrar de till kreativiteten. Det är befriande att kunna sätta sig på en gunga en stund, släppa tankarna och sen sätta sig vid datorn och ”tugga på” igen. Det är samma med läktaren, det finns en lekfullhet att kunna klättra upp i den. Det bryter det traditionella och bryter tankemönster. 

 

Dela med dig av denna artikel på: