Nyheter/Reportage

Underlättar vuxenstudier

Sedan i höst är det distansstudier som gäller för den som vill läsa gymnasiekurser inom den kommunala vuxenutbildningen. Att läsa på distans kan vara en utmaning för många men det finns hjälp att få hos Studielänken.

Syftet med studielänken, som är en del av den kommunala vuxenutbildningen, är att bidra till en mer inkluderande studiemiljö för unga vuxna med funktionsvariationer, psykisk ohälsa eller inlärningssvårigheter.
– De företag som ger distansutbildningarna är skyldiga att erbjuda extra stöd, men det kan vara svårt för dem att göra det, säger Marie Eleholm, specialpedagog på Studie-länken. Här kan vi hjälpa studenterna att formulera vilka svårigheter de har så att de får det stöd de har rätt till.
I lokalerna på Arken i Örnsköldsvik finns rum för studier i lugn miljö och lärare på plats ger stöd i engelska, svenska, svenska som andra språk och matematik. En målgrupp är unga som blivit hemmasittare och som behöver hjälp för att komma tillbaka till studier.
– Vårt jobb handlar mycket om att lugna oroliga studenter och att öka deras tilltro till den egna förmågan, säger Birgit Gustafsson, lärare i matematik.

Tre studenter berättar om hur de får hjälp genom Studielänken. De har alla av olika anledningar valt att studera gymnasiekurser i vuxen ålder.
– För mig var gymnasiet tufft, säger Alice Abrahamsson som läser gymnasiekurser på distans för att bli undersköterska. På gymnasiet ska alla klara samma saker i samma tempo. Det kan vara svårt om man har särskilda behov eller helt enkelt behöver mer tid. Här kan jag ta den tid jag behöver och nu vet jag vad jag vill med mina studier, det visste jag inte på gymnasiet.
Neimo Abdoulkader började studera på gymnasiet men hann fylla 20 innan hon var klar och blev hänvisad till vuxenutbildningen. För Neimo var det en utmaning att komma in i systemen för distansstudier.
– Jag var orolig inför att läsa på distans, att inte få träffa andra studenter och att göra allt i datorn, säger Neimo. Här finns alltid någon som kan hjälpa mig och det är lättare att studera här. Hemma finns det alltid annat jag skulle kunna göra i stället.
För Sara Moberg blev det inte särskilt mycket gymnasiestudier eftersom hon blev mamma tidigt och var hemma mycket med sina barn som har särskilda behov. I dag läser hon vård- och omsorgsprogrammet, som är det enda programmet som ges på plats i Örnsköldsvik. 
– Jag har en adhd-diagnos och söker mig till Studielänkens lokaler eftersom det är en lugnare studiemiljö här, säger Sara. Efter de här fyra terminerna vill jag läsa mer, så att jag får behörighet till högskola för att läsa till sjuksköterska eller specialisera mig inom psykiatri.
Den fysiska platsen är det som lockat Madelene Eriksson till Studielänken. Hon läser flera kurser på distans för att få komplett examen från vård- och omsorgsprogrammet.
– Jag har inte så mycket behov av hjälp med själva studierna men behöver en fysisk plats där jag kan studera.

Förutom den fysiska platsen, lärarstödet samt hjälp att kommunicera med distansföretagen, kan Studielänken informera om alla varianter av stöd som finns att få, där några exempel är inläst kurslitteratur, möjlighet att sitta enskilt vid provsituationer, förlängd provtid eller anpassade instruktioner.

 

Publicerat