Nyheter/Reportage

Skapar design för form och funktion

Granar, finurliga fåglar och andra motiv tar plats på produkterna från Stubbviken. På mindre än ett års tid har de stilrena dekorationerna i cortenstål gått från idéstadiet till att hitta ut till trädgårdar och in i hem.

Med design, hus och trädgård som gemensamma intressen föll det sig naturligt för paret Lars och Mona Näslund att välja inredningsprodukter när de bestämde sig för att starta eget tillsammans. Mona har jobbat som lärare hela livet och när Lars för 2,5 år sedan sålde sitt företag Prodacapo kände både han och Mona att det var dags att göra något tillsammans.
­– Vi hade ritat och byggt vårt hus i Stubbsand, där vi verkligen fick utlopp för våra intressen, säger Mona. Vår första produkt kom till när vi ville belysa några höga tallar på tomten. Vi testade olika lösningar och till slut blev det en ring i cortenstål som fästs en bit upp på stammen utan att skada trädet och utan att täckas av snö under vintern. 
Att valet föll på cortenstål berodde på att det smälter in fint i naturen eftersom det med tiden får en rostig ton. 
– Cortenstålet gör sig också väldigt bra i kombination med belysning, säger Lars.
När trädbelysningen var framtagen blev nästa steg att hitta lösningar för att dela in trädgården i olika rum.
– Vi skapade skärmar där det går att välja olika motiv som dessutom kan flyttas runt och kombineras med hyllor, blomlådor och en ljusramp.
Från starten i januari i år gick det fort framåt och rätt snart kom idén om att vara med på Nolia trädgård i slutet av april. Tack vare Lars kunskaper i rit- och cadprogram kunde de göra underlag för tillverkning hos Örnsköldsviks skärcentra och få allt klart till trädgårdsmässan i Umeå.
– På mässan fick vi frågor om kvadraterna på trädgårdsskärmarna gick att få i mindre format, säger Lars. Vi har utvecklat flera olika produkter men formspråket känns igen. I designen återkommer motiv från naturen, fåglarna har blivit något av ett signum för oss.
– Vi spånar alltid idéer tillsammans och Lars ritar direkt så vi ser resultatet i datorn, säger Mona.

Lagom till jul har Stubbviken tagit fram lackerade produkter som till exempel värmeljushållare med granar och äpplen samt vedkorgen som passande nog fått namnet Björk. För paret Näslund är det just nu planering och förberedelser inför Formex i januari som tar upp mest tid.
– Det känns spännande och vi hoppas att det ger fler nya kontakter och återförsäljare, säger Lars. Vi står på två ben i vår verksamhet där det ena är försäljning ur vårt sortiment i egen webbshop, butik och via återförsäljare. Det andra är tillverkning på beställning av kundanpassade produkter. Där har vi fått beställningar från fastighetsbolag i både Gävle och Sundsvall som efterfrågar produkter för utomhusmiljöer. 
Utvecklingsplaner finns det gott om och paret tvekade aldrig inför att starta företag tillsammans när det egentligen var dags att trappa ner och se fram emot pensionärslivet.
– Vi vill göra något meningsfullt med vår tid och skulle nog inte fixa att bara vara helt lediga, säger Mona. Vi tycker båda om att skapa saker och gör det här för att vi tycker att det är så roligt.
­– Och vi tycker om att ha fredag, fyller Lars i.

 

Publicerat