Nyheter/Reportage

Regionen får ca 65 miljoner kronor från kömiljarden

Väntetiderna till specialistvården i Västernorrland fortsätter att minska, vilket innebär att regionen nu får ta del av hela kömiljarden. Enligt preliminära siffror får Region Västernorrland totalt strax under 65 miljoner kronor från kömiljarden.

Kömiljarden är ett statligt stöd på 1,61 miljarder kronor som delas ut till landet regioner. Dels fördelas stödet jämt mellan regionerna baserat på antalet invånare och dels fördelas det baserad på hur väl en region har lyckats korta väntetiderna till specialistvården.

Under november 2019 så minskade Region Västernorrland väntetiderna till operation och behandling inom specialistvården med 7,9 procent jämfört med november 2018. Regionen har även minskat väntetiderna till ett första besök i specialistvården med 7,0 procent. Det innebär att regionen kommer att få ta del av runt 18,6 miljoner kronor för november månad. Tillsammans med de 46 miljoner kronor som regionen väntas få för september och oktober månad så rör det sig om en utdelning på totalt 64,6 miljoner kronor från kömiljarden.
– Utbetalningen från kömiljarden förbättrar Region Västernorrlands ekonomiska resultat. Det här är pengar vi inte har räknat med. Sen måste vi ha klart för oss att det är tillfälliga pengar. Vi behöver fortfarande sänka våra kostnader i enlighet med den tidplan och omfattning som beslutats i regionfullmäktige, säger ekonomidirektör Lars Halén på regionens hemsida.

 

Publicerat