Samhälle

Så mycket höjs taxan för VA och hushållsavfall under 2020

Nu är det klart hur den planerade höjningen för VA samt hushållsavfall kommer att se ut. För en schablonfamilj i villa ansluten till kommunalt va, och som sorterar sitt matavfall separat, ökar månadskostnaden med 54 kronor.

Då det bland annat planeras att göras investeringar i både anläggningar och ledningsnät så har det funnits ett behov av att höja taxan för vatten och avlopp. 
– Efter flera år med små justeringar i nivå med vad konsumenprisindex anger konstaterar vi att en större höjning är nödvändig. Vi har flera stora projekt igång som exempelvis bygget av ett nytt vattenverk i Gerdal och en ny överföringsledning mellan By och Gerdal. Men det finns mycket mer att göra i ledningsnät, anläggningar, styrsystem med mera. Det här är inte åtgärder för att förbättra en slutprodukt, utan åtgärder och kostnader som är nödvändiga för kunna behålla det vi har idag, säger vd Gerth Mattebo på Mivas hemsida.

I kommunfullmäktige den 16 december togs beslut om hur höjningen kommer att se ut. Brukningsavgiften, det vill säga den fasta och rörliga avgift som fastighetsägare med kommunalt va betalar för de vatten- och avloppstjänster de har tillgång till, justeras och får en höjning på 6 procent för schablonfamiljer. I stora drag innebär det att månadskostnaden för 2020 kommer att ligga på 881 kr, jämfört med 830 kr/månad under 2019. För en schablonfamilj i lägenhet ökar kostnaden med 29 kr per månad. Anläggningsavgiften som framförallt nya va-kunder betalar förblir oförändrad.

Även taxan för hushållsavfall justeras med ca 6 procent. I argumentet bakom höjningen ligger bland annat att det nu finns fler återvinningscentraler i kommunen samt att det tillkommit en ny skatt rörande allt avfall som går till förbränning. 

De som påverkas mest av höjningen är hushåll som inte sorterar sitt matavfall i ett brunt kärl. För villor utan brunt kärl blir det en höjning på ca 32 kr/månad och villor med brunt kärl ser bara en höjning på 3 kr/månad. Motsvarande höjning för familjer i lägenheter hamnar på 21 kr/månad respektive 2 kr/månad.
– Idag har drygt 50 % av hushållen i kommunen ett brunt kärl för matavfall. Vi vill att andelen ska öka så att vi kan nå upp till målet för matavfallsinsamlingen i avfallsplanen som kommunfullmäktige antagit. Taxan blir därför ännu mer miljöstyrande då viktavgiften för de som inte sorterar ut sitt matavfall separat i ett brunt kärl höjs medan den är oförändrad för de som sorterar sitt matavfall separat, säger Gerth Mattebo.

De nya taxan börjar att gälla från och med den 1 februari 2020.

 

Publicerat