Nyheter/Reportage

Hon är årets SOL-stipendiat

Birgitta Edlund tilldelas årets SOL-stipendium av Örnsköldsviks kommun för sitt engagemang att hjälpa nyanlända in i samhället.

SOL-stipendiet syftar till att uppmärksamma medmänskliga insatser som är värdefulla komplement till samhällets organiserade tjänster, och som ofta görs i det tysta av en privatperson. Stipendiatet utses av omsorgsnämnden och humanistiska nämnden utifrån ett antal kandidater som allmänheten fått nominera. 

Årets mottagare av stipendiet är Birgitta Edlund för sina insatser att hjälpa nyanlända komma in i samhället, vilket hon gjort genom bland annat praktiskt hjälp och naturlig språkträning till sociala aktiviteter. I motivering till att hon får stipendiet står det:

"Birgitta Edlund är en förebild för andra som utan tanke på egen vinning och med stort hjärta bidrar till att nyanlända får möjlighet att komma in i det svenska samhället. Hon hjälper till med kontakterna med olika myndigheter och finns alltid där som bollplank och stöd.

Birgitta driver ideellt ett kafé på församlingshemmet där man umgås, spelar spel och utmanas att prata svenska i en trygg miljö. Hon är med och ordnar utflykter, exempelvis pimpelfiske och andra roliga aktiviteter för att skapa gemenskap.

Birgitta är en person som verkar i det tysta och som med ett stort engagemang outtröttligt kämpar för de nyanlända. Solstipendiet är ett tack för gjorda insatser och en uppmuntran i det fortsatta arbetet.”

 
Publicerat