Nyheter/Reportage

Smarta fastigheter ska effektivisera underhållet

Genom ett samarbetsavtal med Mittuniversitetet så deltar Örnsköldsviks kommun i ett forskningsprojekt där smarta fastigheter ska testas genom bland annat Övikshem.

I projektet, som drivs med stöd av EUs regionala fond, ska två testbäddar skapas inom området Internet of Things (ett koncept där allt möjligt är uppkopplade till internet, t.ex. fordon, maskiner, föremål eller fastigheter). Den ena testbädden kommer att ha inriktning mot smart industri och den andra mot smarta samhällen. 

Inom "smarta samhällen" så kommer Örnsköldsviks kommun, genom Övikshem och Örnsköldsvik Airport, att vara engagerade inom ett område som rör smarta fastigheter. De aktiviteter som kommunen ska genomföra syftar till att ta fram ett IoT-baserad koncept för drift och underhåll av fastigheter, med fokus på styrning och uppföljning av inomhusmiljöer samt att upptäcka fryssprickor på byggnader. Målet med de smarta fastigheterna är att effektivisera underhåll och drift av fastigheter samt att minska resursanvändningen för att uppnå miljömässiga vinster.

Målsättningen med projektet IoT Testbäddar är att etablera två nationella testbäddar. Det ska ge regionens företag och kommuner möjlighet att bygga ny kunskap inom IoT, bland annat genom att testa och utvärdera lösningar med 5G-teknik. Arbetet kommer att pågå i drygt tre år. Projektet finansieras av EUs regionala fond, Region Västernorrland, Mittuniversitetet, 19 företag samt samverkansavtalen med Sundvall, Örnsköldsvik, Timrå och Härnösand kommun. Även forskningsinstitutet RISE medverkar i genomförandet.

 

Publicerat