Du är här

2019-12-12 - Näringsliv
Foto: Håkan Nordström

Förberedd med förberedda krislådor

Att stå rustad för en längre tids strömlöshet ska inte vara en kostnadsfråga. Det anser Simon Hallin och Max Apelquist Östman som med sina färdigpaketerade krislådor hoppas ha hittat rätt företagsnisch.
– Vi är glatt överraskade av responsen, säger de båda 18-åringarna från Örnsköldsvik.

Värme, mat, vatten och kommunikation är fyra viktiga beståndsdelar för att klara sig om den aldrig så viktiga elen plötsligt skulle försvinna. Den som står handfallen när spisen, elementen och 4G-uppkopplingen slutar fungera kan få vänta länge på hjälp – de resurser kommunen har till förfogande riktas nämligen först till äldre och sjuka. 
– När jag såg ”Nedsläckt land” (reality-serie där deltagare som experiment utsätts för ett strömlöst samhälle) tänkte jag på min syster; hur hon skulle klara sig i sin studentlägenhet i Umeå om elen försvann och om bensinen då skulle räcka för att köra hem till Moliden, förklarar Simon Hallin uppkomsten till SMK Krislådan, företaget som han tillsammans med sin vän Max Apelquist Östman startade i somras. 
Via dess hemsida erbjuder de två drivna 18-åringarna färdigställda krislådor i olika storlekar och prisklasser och sedan några veckor tillbaka har beställningarna börjat rulla in. Produkterna, såsom spritkök, värmefiltar, vattenrenare och vevradio, har de valt ut efter kontrolltester av sortiment från ett flertal leverantörer. 
– En del lådor innehåller märkesprodukter, andra inte. Där resonerar vi att det är bättre att köpa billigare än inget alls, vi tycker att alla ska kunna förbereda sig oavsett ekonomi eller hur stor deras familj är, säger Max som likt Simon säger sig vill jobba för ett tryggt samhälle, på fler sätt än kommersiellt:
– Vi blir allt mer beroende av strömmen. Gemene man är ganska omedveten om solstormar och den nya generationens krigsföring med skadliga koder som kan släcka ned hela städer. Ett dåligt förberett samhälle påverkar alla, ta exempelvis skyddsrummen i Ö-vik som ska vara färdigställda inom två dagar – det är för lång tid. I den frågan har vi haft kontakt med MSB.
Vad är viktigast i en krislåda?
– Med en vevradio kan du alltid ta del av samhällsinformation så att du exempelvis vet hur länge du måste ransonera maten. Ett bra tips är också att ha kontanter hemma, att köpa mat med om kontantkorten slutat fungera. Det skriver vi bland annat i vår informationsbroschyr som följer med varje låda. Kommunikation och information är viktigt, säger Simon.

 

Dela med dig av denna artikel på: