Musik

Musikaliskt möte mellan generationer

Vad kan 23 pensionärer tillföra de unga talangerna på Musikmakarna i Örnsköldsvik? Väldigt mycket visar det sig; de livserfarenheter medlemmarna i SPF Seniorerna samlat på sig har fångat musikkreatörernas intresse. Nu väntar ett text- och musiksamarbete – som kan resultera i konsert.

SPF Seniorerna har tidigare varit på studiebesök hos yrkeshögskolan Musikmakarna och de två folkhögskoleutbildningarna som tillhör Songwriters Academy of Sweden. Förra veckan bjöds de in igen – men anledningen varför hölls hemlig in i det sista. 
– Jag blev inspirerad när de hälsade på oss sist och kände att det vore intressant att få till ett samarbete, att utgå från deras livserfarenhet och skriva låttexter tillsammans. När man får till en text som berör en, tas en låt till en helt ny nivå, säger förstaårseleven Linn Wikblad till 7an.
Som fick napp direkt när hon förmedlade sin idé till rektor Ulla Sjöström.
– Tidigare har jag skämtat med eleverna och sagt att ”ni har så lite att berätta, ni skulle ha levt längre”, säger Ulla och skrattar. Så det här var en jättebra idé, jag tror faktiskt inte att något liknande projekt genomförts i Sverige tidigare.
När pensionärsföreningens fem representanter således samlas runt bordet i Musik-makarnas lokal är förväntningen hög – ingen av dem vet varför de bjudits in. 
– Vi skriver låtar varje dag och ni måste ju ha otroligt mycket att berätta som vi inte har någon erfarenhet av, börjar Linn förklara och när hon i nästa andetag undrar om gästerna är intresserade av ett textsamarbete, möts hon snabbt av ett glatt, rungande ja.
– Wow, jättekul! För oss är det här något helt nytt. Det låter väldigt spännande och annorlunda, säger Christina Eliasson från SPF. 
– Väldigt roligt projekt. Man har ju otroligt mycket att berätta, frågan är bara vad man ska välja, kommenterar Kai Näslund.
Alla är överens om att delta och diskussionerna kring musik i allmänhet och texter i synnerhet blir livliga. Ska det bli på engelska eller svenska? Hur lång blir en vers? Är det någon som också gillar Miles Davis? 
Jodå, på Musikmakarna går även han hem.
– Svårast att ta till sig är den här rappen. Men läser man texten så ger det ju något, resonerar SPF:s sekreterare Monica Sjöblom som själv håller Björn Ulvaeus och Niklas Strömstedt högt när det gäller textförfattande.
– Snyggt! Då ska jag lyssna in mig mer på dem, säger Linn.

Den 7 januari tar samarbetet fart, då 68 elever delas in i grupper om tre med varsin pensionär, och planen är att genomföra projektet under en vecka. Då gäller det att fånga upp vad textinspiratörerna har att förmedla. Som avslutning utesluter Ulla Sjöström inte en konsert, så att fler kan ta del av resultatet.
– Jag hoppas att vi kommer få det så himla kul tillsammans, säger Linn Wikblad. Musik för människor samman och vi har mycket att lära av den äldre generationen.

 

Publicerat