Nyheter/Reportage

Ellen om kampen mot alkohol

En kändis; radiopratare, skådespelare, konstnär, formgivare och Let’s Dance-deltagare. Ellen Bergström har varit nykter i ett år och åtta månader.
– Att berätta för andra att man har ett beroende är skitläskigt och det gör ont, säger hon.

Ellen Bergström, 30, erkänner öppet och osminkat att hon haft problem med alkohol och kan numera stolt berätta att hon vunnit den kampen i närmare två år och är en betydligt friskare och gladare människa.
– Alkoholen är lömsk och smart och gör den med problem opålitlig både för sig själv och för andra. Jag har försökt att bli nykter tidigare, i det tysta, eftersom jag varit rädd att halka tillbaka igen och därför såg skammen framför mig. Jag skulle klara det själv, men det slutade alltid med förnekelse, att jag inte hade problem, att jag bara haft en dålig period i livet och att jag helt enkelt bara skulle minska antalet drinkar, berättar Ellen.
För henne har det därför varit avgörande att vara öppen med sitt alkoholproblem. 
– Det var först då det blev på riktigt. Mig själv kan jag alltid svika eller manipulera, men det är svårare att göra det med min omgivning, fortsätter Ellen och uppmanar andra med liknande bekymmer:
– Det är mycket vanligare än du tror så skäms inte. Det kommer ta tid, men det går. En dag i taget och känns det läskigt så ta med dig en kompis på ett öppet AA-möte. Ta tag i problemet när du är som svagast eller mest inspirerad.

Är du orolig för ett barn eller någon vuxen/familj som far illa? Då kan du kontakta någon av följande.
Mottagningsgruppen Örnsköldsvik; 0660-88 807.
Behandlingsteamet Örnsköldsvik; 076-142 82 67.
www.anhorigstodet.se

 

Publicerat