Du är här

2019-12-07 - Sport & Fritid
Foto: Håkan Nordström

Fryser du Nisse?

Paradiset kan nu erbjuda sina spa-kunder en helkropps kryoterapi – och vad är detta kan man undra?
Jo, en maskin som omger din kropp med nedkylt kväve, under 2-3 minuter står du i minus 150 grader. 7ans reporter Nisse Ågren har testat.

Allvarligt talat, var det inte svinkallt?
– Visst var det kallt, men inte alls som jag hade förväntat mig. Det är inte samma känsla som att hoppa ned i en isvak, jag tycker att det här var en mer behaglig kyla.
Hur går behandlingen till?
– Man har på sig strumpor och kalsonger eller badshorts – som ska vara torra, annars fryser de till is. Sedan är det bara att kliva in i kryokammaren när den nått minus 150 grader, där står du med huvudet ovanför kanten så att du får syre – det går ju inte att andas iskallt kväve.
Du oroade dig inte för att frysa ihjäl?
– Absolut inte. Allt sker under mycket kontrollerade former och personal finns på plats för att instruera och hela tiden påminna dig om att du ska röra på dig. 
Vad ska det här vara bra för?
– Efter sessionen börjar kroppen genast värma upp sig igen och det ska öka blodcirkulationen och även minska risken för inflammationer genom att kroppen börjar rensa ut toxiner, mjölksyra och slaggprodukter. Den här behandlingen sägs också stimulera cellernas återuppbyggnad.
Så hur kändes det efter att ha stått i minus 150 grader?
– Det var faktiskt en härlig upplevelse. Jag fick en närmast euforisk känsla, en kick som höll i sig en bra stund efteråt. Det här kommer jag att göra igen.

 

Dela med dig av denna artikel på: