Du är här

2019-12-04 - Evenemang
Foto: Gregor Hohenberg

Gratiskonsert med Boine

Som artist och aktivist har Mari Boine outtröttligt arbetat för erkännandet och bevarandet av samisk kultur, och för att inspirera yngre generationer att vara stolta över sitt unika arv. Lördag 7 december uppträder hon i Nolan – och entrén är fri.

Mari Boine har samarbetat med stora stjärnor som Peter Gabriel och Jan Garbarek, hon har fyra gånger vunnit norska Spellemannprisen, dessutom erhållit Nordiska rådets musikpris och inte minst det prestige-fyllda Norsk kulturråds ærespris. Sedan 2018 är Mari Boine ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien, men mest känd är hon nog för att ha förnyat den traditionella samiska jojken och kopplat ihop den med såväl jazz och rock som folkmusik från många olika kulturer.

När hon nu uppträder i Nolan sker det som en del i att Örnsköldsvik, sedan februari 2019, ingår i ett samiskt förvaltningsområde och därmed arbetar med att förstärka skyddet för det samiska språket och den samiska kulturen. Kommunens kultur- och fritidsavdelning har påbörjat ett samarbete med de nationella minoriteterna, och bland annat hålls regelbundna öppna samråd för att forma ett kalendarium för kulturaktiviteter. 
Konserten med Mari Boine, 7 december 19.00, arrangeras i samverkan med Örnsköldsviks Folkmusikförening och Orrestaare saemien sibrie, Örnsköldsviks sameförening. Det är fri entré men för att säkra en plats bör man föranmäla sig på ornskoldsvik.se/mariboine.

 

Dela med dig av denna artikel på: