Du är här

2019-11-23 - Nyheter/Reportage
Foto: Håkan Nordström

Festligare med ett tema

Hawaii, charter, OS, Mr Grey will see you now…
Under de 20 år som Kristina Fossum arrangerat temafester har hon hunnit med en hel del.
– Planeringen är roligast, det ger mig egentligen mer än själva festdagen, säger Kristina om sin hobby.

På hennes köksvägg hänger en tavla med orden ”Det sitter i detaljerna”. Det är mottot för Järvedsbon Kristina Fossum vars stora passion är att ordna egna temafester för vänner och bekanta. 
– Jag älskar att möta människor och få dem att må bra. Den första temafesten anordnade jag med min syster; det var ett lumpentema, vi delade bland annat upp gästerna i flottan och flygvapnet och jag såg hur kul de hade. Efter det fastnade jag, säger Kristina som med sin numera mångåriga erfarenhet vill inspirera andra temafest-sugna.
På Instagram och sin egen hemsida delar hon med sig av tips och tricks för en lyckad temafest. 
– Jag brukar säga att allt sitter i detaljerna och det ska vara en röd tråd i allt från mat till musik. Lär känna temat och leta efter dem på nätet, gästerna ska bli förvånade!
Ett exempel på detalj från Kristinas ”Mr Grey”-fest: Vad maten på serveringsfaten bestod av meddelades på utskrivna mejl-konversationer mellan Anastasia och Christian Grey (”Forbidden fruit”) samt skylt-uppmaningen ”You must eat”. 
Först och främst behövs dock en riktig brainstorming. Och när du skrivit ned dina idéer och köpt, tillverkat eller lånat ihop till allt från dekorationer till inbjudningskort – Kristina fyndar mycket på second hand – är det dags att sätta samman lagen. För en temafest mår bra av många aktiviteter och tävlingar, men du bör vara flexibel med tidshållningen – är stämningen god, kan en planerad lek få vänta en stund till.
– Aktivera gästerna på en gång för sammanhållningens skull och försök mixa gruppdynamiken. Ge de personer som inte är bekväma att stå i centrum valet att inte behöva. Glädjen måste alltid vara med. Det gäller också dig som festfixare; bli inte besviken om någon inte kommer. Tänk bara ”nu är det dessa nya förutsättningar som gäller och nu kör vi!”.
Det roliga med en temafest, menar Kristina, är att den handlar mindre om att festa och mer om att få en upplevelse. För att bli så lyckad som möjligt behöver den drivas som ett projekt – väldigt lite bör lämnas åt slumpen.

I veckans nummer av Tidningen 7 (vecka 47, 2019) har Kristina sammanställt en checklista, tänkt att ge struktur. Där finner du även mer tips på hur du lyckas med temat.

 

 

Dela med dig av denna artikel på: