Du är här

2019-11-24 - Nyheter/Reportage
Till vänster: Ronny Abrahamsson och Jon-Erik Lundquist. Foto: Håkan Nordström

Taekwondo – ett kärt återseende för Ronny

Under många år var han en eldsjäl inom taekwondo i Örnsköldsvik och 2010 bestämde han sig för att en gång för alla sluta som tränare och ledare.
Men sedan ett år tillbaka är Ronny Abrahamsson med igen.
– Det har hänt massor i den här sporten på senare år, säger han.

I slutet av 80-talet startades Örnsköldsviks taekwondoklubb. Föreningen bytte i mitten av 90-talet namn till Doksuri för att 15 år senare, av olika anledningar, vara nära att försvinna. Ronny Abrahamsson, med förflutet i Doksuri och Nim Yong Taekwondo, lämnade kommunen för Eskilstuna och sedan Norge och när han så småningom återvände till Örnsköldsvik fanns inga tankar på att återuppta det engagemanget.
– Jag kände mig färdig med taekwondo och hade ingen som helst motivation att börja med det igen, berättar han.
Tills nuvarande Soo Shim Örnsköldsvik hörde av sig förra hösten. Klubben hade gjort en nystart, blivit en avknoppning till moderföreningen Soo Shim i Skellefteå; landets största och framgångsrikaste taekwondoklubb, och var i stort behov av ledare och tränare.
– Vi har lämnat allt det gamla bakom oss och ser numera framåt med förhoppningar om att växa ytterligare. För närvarande är vi närmare 40 aktiva fördelade på barn, ungdomar och vuxna, säger ledaren och styrelseledamoten Jon-Erik Lundquist.
Tillsammans med kassören Anna-Lena Grundström övertalade han Ronny Abrahamsson att återuppta taekwondon och sedan ett år tillbaka är han alltså en av tränarna i klubben.
– Jag var mycket skeptisk till en början, men ju längre tiden har gått känns det allt bättre. Utvecklingen inom taekwondo har varit enorm de senaste åren så i vissa fall känner jag mig som en nybörjare, säger Ronny med ett leende.

Nu tränar han grupper flera gånger i veckan i Bruksgården, bland andra ungdomarna Filiph Grundström, Joel Forsberg och Fabian Lundquist som precis ska starta sitt träningspass när 7an kommer på besök. Soo Shim Örnsköldsvik är numera en del i den större Soo Shim-familjen med centrum i Skellefteå och med filialer i Piteå, Älvsbyn, Umeå, Gävle, Örnsköldsvik och Härnösand.
– Det gör att vi kan samarbeta och dra nytta av varandra både då det gäller träningar, träningsläger och tävlingar. Vi har som mål att delta på träningsläger och större tävlingar som en samlad trupp och hjälpas åt på de olika orterna. Men i mindre sammanhang tävlar vi mot varandra som olika föreningar, berättar Jon-Erik Lundquist.
Även Örnsköldsviks Kampsportförening (ÖKSF) bedriver verksamhet i taekwondo och Soo Shim Örnsköldsvik hoppas att den senaste tidens positiva utveckling ska ytterligare öka intresset för sporten.
– Jag har helt klart fått en nytändning och känner att förutsättningarna i Örnsköldsvik numera är betydligt bättre än förut. Kanske finns det fler ”föredettingar” än jag inom taekwondo som känner att det kan vara läge att börja igen, säger Ronny Abrahamsson.

Taekwondo
Taekwondo betyder ”foten och handens väg” och är en kampsport och OS-gren av koreanskt ursprung som lägger större vikt på sparkar än de flesta andra liknande kampsporter. Namnet Soo Shim kan översättas och tolkas ”Att vara som vatten”, ”Att ha ett klart och lugnt sinne” eller ”Att ha ett rent hjärta och ett rent samvete”.
Förutom taekwondo bedriver Soo Shim Örnsköldsvik även träningsverksamhet i hapkido.

 

Dela med dig av denna artikel på: