Du är här

2019-11-19 - Trafik

Ö-viksborna är bäst på att använda bilbältet

I NTF:s senaste bältesmätning så beräknar man att 95 procent av Västernorrlänningarna använder bilbälte, vilket är en procent under riksgenomsnittet. Flest användare finns i Örnsköldsviks kommun.

Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, genomför varje år en mätning av bältesanvändningen hos både förare och passagerare. I årets mätning, som bygger på 350 000 observationer, ser man en ökning i bältesanvändningen i riket i stort från 95 till 96 procent. I Västernorrland ligger användandet på 95 procent vilket är samma nivå som under fjolårets mätning.

Bland länets kommuner så ligger Örnsköldsvik i topp med 99 procents användning, en ökning från fjolårets mätning på 98 procent. Därefter kommer Ånge med 98 procent. Lägst användning ser Härnösand kommun där 87 procent använder bilbälte.

Så ser bältesanvändningen i Västernorrland ut:
Örnsköldsvik, 99 procent
Ånge, 98 procent
Sundsvall, 96 procent
Sollefteå, 94 procent
Timrå, 94 procent
Kramfors, 93 procent
Härnösand, 87 procent

NTF:s checklista för god bältesanvändning

 • Använd alltid bältet
  ​Även vid korta resor. De allra flesta olyckor sker i låg fart nära hemmet. 
 • Axelbandet över bröstet
  Det diagonala bandet ska sitta över bröstet, så nära halsen som möjligt. Detta säkrar rätt vinkel på bältet så att det sitter mot de skelettdelar som bäst kan klara den kraft som uppstår vid en kollision, det vill säga axel och bröstben. Om du har det över eller under axeln kan det knäcka revbenen som i sin tur skadar hjärta och lungor. Bältesjusteraren, som många bilar är utrustade med, hjälper till att höja och sänka bältet så det hamnar rätt i förhållande till din längd.
 • Höftbandet mot låren
  Det nedre bandet ska sitta under höftkammarna, ner mot låren, inte över magen. Om bältet sitter över magen kan det tränga in i buken och orsaka inre blödningar.
 • Sträck bältet en extra gång
  Bältet ska dras åt när du har satt det på dig. Ju närmare kroppen desto bättre skydd ger bältet. 
 

 

Dela med dig av denna artikel på: