Du är här

2019-11-18 - Övrigt

Ta hand om toaletten och avloppet

Imorgon är det Världstoalettdagen, en internationell dag instiftad av FN för att uppmärksamma sanitetsfrågor runt om i världen. Här i Sverige har vi både toaletter och rent vatten, men vi måste bli bättre på att ta hand om det vi har. Och om man följer tumregeln är det inte så svårt – bara kiss, bajs och toalettpapper får spolas ned i toaletten.

Bara i Örnsköldsviks kommun rör det sig om hela 76 ton skräp årligen som aldrig borde hamnat i avloppet, så kallad fulspolning. En av de vanligaste fulspolningarna är hushållspapper. Hushållspapper kanske låter som något som går bra att spola ner, men pappersfibrerna är helt annorlunda än i toalettpapper. Hushållspapper är gjort för att hålla ihop, medan toalettpapper istället ska falla sönder när det spolas ner. Därför kan det lätt bli stopp i avloppet om du spolar ner hushållspapper. Det gäller såklart också våtservetter, som inte bara håller ihop utan dessutom tvinnas till långa rep i avloppsledningarna. Även snus är en vanlig form av fulspolning och står för över 6 ton av skräpet i ö-viks avlopp, viket är ett problem då snus innehåller ämnen som reningsverken inte kan bryta ner.

För att göra ö-viksborna mer uppmärksamma och informerade så befinner sig Miva imorgon på Stora Torget mellan kl. 11.00 - 13.00. Där kommer de bland annat att svara på frågor och funderingar som kan finnas runt toaletter och avlopp.

Läs mer på Mivas hemsida.

 

Dela med dig av denna artikel på: