Du är här

2019-11-16 - Nyheter/Reportage
Foto: Håkan Nordström

Årets Trafikhjälte

Han backade ut sin egen bil och ställde den mitt i vägen – ett hinder som gjorde att en rattfyllerist som jagades av polisen körde ned i diket och kunde gripas. Nu har Motorförarnas Helnykterhetsförbund, MHF, utsett Cathomen Nordgren i Domsjö till Årets Trafikhjälte 2019.

– Jag hade besök på midsommar, vi grillade som man brukar göra den dagen. Jag hörde sirener och strax därpå ser jag en bil svänga in på Södra Doktorsgatan och i hög fart passera vårt hus med en polisbil efter sig, berättar Cathomen. Jag tänkte att han kanske kör förbi här igen så jag backade ut min bil och ställde den mitt på vägen med varningsblinkers på. Jag hann bara tillbaka till gårdsplanen innan han kom igen och när han väjde för min bil körde han ned i diket och sprang därifrån, men polisen han ifatt honom.
Hela händelseförloppet finns dessutom förevigat eftersom Cathomens kompis filmade med sin mobil.
– Det visste jag inte förrän efteråt. Sedan blev det ju ett samtalsämne i grannskapet och då fick jag höra att några barn en bit bort var på väg ut för att cykla. De höll på att ta fram sina cykelhjälmar då rattfylleristen passerade, så det hade ju kunnat sluta väldigt illa.
Statistik från Trafikverket visar att 23 procent av de 324 dödsfallen i trafiken år 2018 var alkohol- eller drogrelaterade. Andra trafikstudier visar att i genomsnitt var femhundrade bilist är rattfull – en av dem satte Cathomen Nordgren stopp för, och för sin snabbtänkthet, civilkurage och handlingskraft fick han i måndags ta emot diplom, blommor, en glasskulptur och dessutom ett stipendium på 10 000 kronor, från MHF och Körkortonline.se.
– Jag tror nog att pengarna går till en elcykel, säger Cathomen. 

 

Dela med dig av denna artikel på: