Evenemang

Inför Regnbågsveckan: Alla är olika

Under Regnbågsveckan väntar en rad aktiviteter och föreläsningar. Och det finns även saker att se; på Hemlingskolan har det arbetats febrilt med en regnbågsutställning som allmänheten kan ta del av på Arkenbiblioteket.

Det prasslas med papper och eleverna i förskoleklass samt årskurs 1, 2 och 3 på Hemlingskolan har märkbart roligt med att skapa färgglada regnbågsträd under fredagens bildlektion. Under ledning av fritidspedagogerna och grundskolelärarna Jenny Sahlén, Anders Forsberg och Anneli Olofsson har de sedan innan höstlovet arbetat med en utställning på temat jämställdhet och allas lika värde, vilken allmänheten under Regnbågsveckan kan ta del av på Arkenbibliotekets barnavdelning. 
– Vi har pratat om hur familjer kan se olika ut, exempelvis med två mammor eller pappor, olika hudfärger och handikapp eller att man kan känna sig som en flicka, fast att man är född i en killes kropp. Även hur det ser ut i världen. Att man i andra länder kan bli fängslad på grund av sin läggning tycker barnen är jättehemskt, berättar Jenny Sahlén.
Att jobba med värdegrunder ingår i skolplanen och det görs också året om. Men inför Regnbågsveckan 18-24 november får det extra mycket fokus och eleverna, berättar lärarna, har varit engagerade.
– Alla olikheter är oftast något barn bara anser är naturligt, det är först när vi vuxna börjar påpeka dessa skillnader som de börjar tänka på det. För dem är en kompis bara en kompis. Då gäller det att ta upp det på ett bra sätt, säger Jenny. 
Att man får vara olika och exempelvis kär i en annan kille, är nioåringarna Amanda Hjalmarsson, Emmy Sondell och Wilma Zimmerman helt överens om.
– Det är bra med Regnbågsveckan, den kan få fler personer att känna sig accepterade. Även om man är ljus- eller mörkhyad gör man ändå samma saker och ska bli accepterad, säger Emmy.
– Det är viktigt att alla är lika värda, inflikar Wilma.
Barnen konstaterar också att man ska säga till den som retar någon på grund av hur man är eller ser ut.
– Då säger man att det inte är fel att vara på ett visst sätt, alla är olika, säger Amanda som precis som sina klasskamrater ser fram emot att snart få ställa ut sina alster.

Ann-Sofie Mattebo, utvecklingsstrateg på kommunen och Regnbågsveckans samordnare, beskriver veckan som sju dagar av kraftsamling för det alltjämt fortsätta arbetet för hbtq-personers rättigheter.
– Regnbågsveckan är en riktig vitaminspruta och en påminnelse om att vi måste fortsätta jobba för en öppen och fördomsfri miljö. Så länge det finns motstånd fortsätter vi, samtidigt som upplevelsen är att samhället är öppnare i dag. Det märker vi exempelvis av när vi stämmer av med Örnsköldsviks hbtq-nätverk Paletten, säger Ann-Sofie.
Som ett led i att kommunen i år deltar i SKL:s projekt ”modellkommuner för jämställd styrning och ledning”, som handlar om att arbeta bort destruktiva normer i samhället, har just jämställdhet fått ett extra fokus i programmet. 
– Årets program innehåller mer utbildning än manifestationer, och mer riktat internt än externt – vi satsar mycket på föreläsningar för kommunens beslutsfattare; chefer och politiker. Men det finns något för alla.

Förutom Hemlingsskolans regnbågsalster innehåller programmet exempelvis ett besök av Fredrik Ekelund, författaren till den självbiografiska boken ”Q”. Hur han som medelålders man upptäckte sin transsexualitet kan du ta del av på Församlingshemmet på måndag. Där föreläser även Jon Moraeus på tisdag om hur du blir en kraftfull och självklar förälder och på H1 Sliperiet kan du innan dess passa på att ta en fika med Paletten. Onsdag fortsätter med regnbågscafé i Gullängets kyrka, på torsdag föreläser konstnären Linea Matei i Nolaskolan om hur förväntningar påverkar våra beteenden och i OffCoffs lokaler pratar läraren Ian Anderson på fredag om inkludering i skolan. Kvällstid arrangeras ”Megafredag – i regnbågens färger” på H1 Sliperiet.
Helgen bjuder sedan på en Regnbågslördag i centrala stan med överraskningar för båda stora och små och under den avslutande söndagen hålls traditionsenligt Regnbågsmässan i Örnsköldsviks kyrka med präst Marie Edström och barnkören Sarons Liljor. Fullständigt program hittar du på kommunens hemsida.

 

Publicerat