Hälsa

Svenskar är dåliga på att kolla blodtrycket

Ett högt blodtryck är en av de vanligaste riskfaktorerna för hjärt-kärlsjukdomar. Trots det så är det inte ens var tredje vuxen som kontrollerar blodtrycket regelbundet enligt en ny Sifoundersökning.

Hjärt-Lungfonden har låtit Sifo genomföra en undersökning där de frågat deltagarna om de regelbundet kontrollerar sitt blodtryck. Resultatet av undersökningen visar att bland personer i åldersgruppen 65-79 år så är det lite över hälften, 56 procent, som regelbundet kontrollerar blodtrycket. Bland samtliga vuxna åldrar så är det bara 31 procent, inte ens en tredjedel, som gör regelbundna kontroller.

Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd, finner trenden oroväckande och påpekar vikten av att kontrollera blodtrycket regelbundet.
– Högt blodtryck är en av de allvarligaste riskfaktorerna för stroke och hjärtinfarkt. Om problemen identifieras tidigt kan man sänka sitt blodtryck genom att äta sunt, röra på sig och medicinera – därför är det oroväckande att inte ens var tredje svensk i vuxen ålder kontrollerar sitt blodtryck regelbundet.

 

Publicerat