Du är här

2019-11-09 - Övrigt
  • Fr.v. Andreas Lundmark, Leah Carlsson Pavic, Gösta Granberg och Jasmine Fremlén. Foto: Jörgen Jensen
  • Fr.v. Emelie Lundmark, Kai Näslund, Linn Sjöström och Michael Persson. Foto: Jörgen Jensen

Glöm inte Fars dag!

Imorgon firas miljoner svenska pappor i Sverige. 7an tog med sig penna, block och kamera och stoppade flanörer längs gatorna i Örnsköldsvik för att prata fäder och föräldraskap. Till alla fina pappor önskar vi en superdupermegahärlig fars dag!

Hur mycket har din pappa påverkat dig i ditt eget föräldraskap?
Andreas Lundmark, Varvet
– Mycket. Jag växte upp med tydlighet och ärlighet. Det har jag tagit med mig i min egen papparoll. Och kärleksfullheten. Pappa och jag speglar varandra väldigt mycket. Han har alltid haft nära till skratt och skämt och jag skrattar mycket med mina barn, att ha roligt med varandra är viktigt. Nej, det blir inga ”pappa-skämt” (skratt), mer genuin humor. Jag har också lärt mig vara närvarande, exempelvis i mina barns idrottsutövande med allt det klassiska att skjutsa på träningar och matcher. Jag är jätteglad att ha fått med mig allt detta, det har skapat en trygghet i mitt föräldraskap. Jag kan inte ha haft en bättre pappa, han är en pappa, förälder och vän i samma person.

Hur ska en bra pappa vara?
Leah Carlsson Pavic, Domsjö
– Han ska vara snäll. Min pappa brukar leka med mig på rummet, med dockor. Han ska vara rolig – vi brukar leka kurragömma också. Och han ska kunna laga mat. Det gör min pappa ibland, då gör han makaroner och korv.

Vad är bäst med att vara pappa?
Gösta Granberg, Yttersel
– Det bästa just nu är att jag har barnbarn. Dem har jag jätte-kul med. Jag brukar berätta om alla hyss jag gjort, och så frågar jag ”har ni gjort några hyss på skolan i dag?” Men det har de aldrig gjort, säger de (skratt). Nej, utan barn blir man mer ensam som äldre. En av pojkarna åker skidor och jag brukar få följa med till tävlingar som Vasaloppet. Då hjälper jag till att valla. Gemenskapen är bra, jag har fem barn och har tur att bo nära barnbarnen, så vi umgås mycket på helgerna. Ibland åker vi fyrhjuling och då har jag minst lika roligt som de har. Jag försöker intressera dem med att smyga in lite fiske också, men det går lite trögt än så länge.

Vad betyder din pappa för dig?
Jasmine Fremlén, Örnsköldsvik
– Allt! Han har själv uppfostrat mig och mina två syskon, sett till att allting fungerat trots att ekonomin inte alltid var den bästa. Ändå ordnade han alltid med myskvällar på helger och pizza på fredagar. Han var alltid noggrann med att vi skulle få egentid med honom och tog med sig oss till Skara Sommarland, en i taget. Han bor kvar i Falköping och vi har fortfarande daglig kontakt, han är den första jag vänder mig till för råd. Han har format min bild av hur en bra pappa ska vara.

Hur viktig är Fars dag?
Emelie Lundmark, Örnsköldsvik
–  Det är klart det är bra att uppmärksamma människor som har viktiga roller; en förälder är ju den viktigaste faktorn till hur barnen utvecklas och vilka värderingar de får. På Fars dag är jag och min man utomlands, då får pappa vara barnvakt så det blir inte så mycket firande denna gång. Men vi är ganska bra på att uppskatta varandra året runt.

Vad förväntar du dig av Fars dag?
Kai Näslund, Örnsköldsvik
– Egentligen ingenting. Att barn och barnbarn hör av sig och pratar lite. Drömscenario? Vet du, jag är jättenöjd som det är, livet har gett mig så mycket. Det var roligt när barnen var små, gjorde saker på slöjden och man fick fundera ”vad är detta?” (skratt). När jag var liten var det mer traditionellt, vi var nio barn och hade en sådan respekt för pappa. Fars dag var kanske viktigare då och det var ju väldigt speciellt när mamma bakade tårta, det var vi inte alls vana med att få. I dag utvecklas allt så snabbt, om pappa hade upplevt Halloween hade han sagt ”nu är det världens sista tid”. Vi har ju allt i dag. Då är det bättre med spontana saker, att ett av barnen säger ”kom nu farsan, nu går vi på pub”. Att barnen gör något för just mig, i stället för att ge mig den sextonde slipsen i rad.

Vad är det bästa minnet du har med din pappa?
Linn Sjöström, Husum
– Jag har många bra minnen, han har alltid involverat mig i hans liv. Hur lugn han var när vi övningskörde eller när jag fick följa med på älgjakten. Då sa han åt mig att vara tyst, men han satt och surrade precis hela tiden (skratt). Han har lärt mig göra saker själv, exempelvis byta däck, för att jag ska slippa stå med tummen mitt i handen. Det är en kraft att kunna själv, att slippa fråga om hjälp. Att vara självständig är en trygghet. Man blir självsäker. Allt det sitter kvar än och jag har egentligen inte sagt detta till honom förut, så – tack pappa! 

Hur uppvaktar du pappa på Fars dag?
Michael Persson, Svedjeholmen
– Det blir nog något drickbart, en finare glögg kanske. Förra året blev det vantar och det värmer ju också. Det är viktigt att visa att man bryr sig. Han bor i Jämtland och det är ju lite speciellt att ha honom så långt härifrån, man får kämpa lite extra för att få relationen att fungera. Jag ringer snudd på varje dag, det tror jag han uppskattar. Och jag saknar honom när det är saker som hänt. Relationen till en förälder går inte att ersätta med en vän, det är en helt annan sak. 

 

Dela med dig av denna artikel på: