Du är här

2019-11-13 - Evenemang
Foto: Håkan Nordström

20 år med gladjazz

Allt startade 1999 i trioformat – med Anders Grimell på klarinett, Ivar Eriksson, banjo, och Sören Hjeltman, trumpet.
Real Stompers har sedan dess utvecklats och utökats, och nu firar de 20 år med flera inbokade spelningar under november.

Grundaren Anders Grimell har efter ett par års frånvaro på grund av sjukdom återigen plockat fram sin klarinett, och att ansluta till sitt gamla band var förstås en självklarhet.
– Det märks att jag varit borta och legat på sjukhus i ett år, det har tagit ett tag att komma i gång igen men jag har kunnat spela sedan januari och det känns verkligen jättebra, säger Anders.
Förutom den återvändande klarinettisten har Real Stompers också två färska nyförvärv, och dessutom ytterligare en på reservbänken – för att prata i sporttermer. Ett av nyförvärven är trumpetaren Bosse Lundquist, känd från både Övik Big Band och Pingstbrass.
– Jag har varit med vid olika tillfällen tidigare, men nu kliver jag in som stadig medlem, berättar Bosse.
Andra nyförvärvet är flitigt anlitade basisten Niclas ”Pebbe” Vigren, som med sina snart 49 år får stå för föryngringen i bandet.
– Ja, kanske det, säger Pebbe och skrattar. Eller så utökar jag skäggligan i orkestern.
– Det har fungerat bra med inhoppare genom åren men nu har Pebbe och Bosse lovat att medverka fullt ut och det är vi glada för, säger pianisten Anders Bergquist. Vi har också fått en vikarie på bas när Pebbe inte kan.
Extrabasisten som sitter på reservbänken heter Martin Sjöberg, och han hoppar in i hetluften redan 16 november då Real Stompers spelar på Gnistan i Gullänget där de är inbjudna av Ideell Kulturallians för Västernorrland som arrangerar Kulturhelg 19 med föreläsningar, seminarium, workshops och föreställningar.
– Jag siktar först och främst på den spel-ningen och ska försöka klara mig undan med äran i behåll, säger Martin och ler.
22 november spelar Real Stompers på BEA Systems veteranfest och torsdag 28 november gästar de träffpunkten Kom In på Fabriksgatan 10 för en dagspelning 13.00.

Någon form av 20-årsjubileum kan det också bli framöver.
– Det finns under planering, säger Anders Grimell, och får medhåll av Ivar Eriksson:
– Vi har pratat om en jubileumskonsert.
– Men den får nog vänta till nästa år, det är så mycket nu, säger Anders Bergquist.
Det sprudlar av glädje och framtidstro hos 20-årsjubilerande Real Stompers, som till största del består av pensionerade naturvetare och tekniker. Det känns faktiskt som att de – trots att vi är inne i mörkaste hösten – tycks stå inför en ny vår, med nya och återvändande medlemmar. Och kanske är en tillfrisknad Anders Grimell den som är mest spelsugen.
– Vi har fått en nytändning och det känns riktigt roligt nu när vi fått in Bosse på trumpet och Pebbe på bas, och med Martin som reserv, säger Anders och ler glatt.

 

Dela med dig av denna artikel på: