Du är här

2019-11-03 - Övrig kultur

7 böcker om döden

Döden är en del av livet och ibland behöver man hjälp för att kunna bearbeta svåra frågor och upplevelser. Särskillt viktigt är det för barn och unga. Vi fick hjälp av Arkenbiblioteket att tipsa om bra böcker om döden.

Vem är död?
Av Stina Wirsén 
(Från ca 1,5 år)

Fågels farfar är död och fågels pappa är så ledsen. Efter begravningen i kyrkan funderar fågel och hans föräldrar över vad som händer med farfar nu. Kanske blir han en fjäril? I parken träffar de nalle och nalles mormor. Fågel tycker att hon ser lite gammal och skruttig ut – ska nalles mormor också dö?
En rak och enkel berättelse om starka känslor, för de yngsta barnen.

Morfars magiska ö
Av Benji Davies
(3-6 år)

En dag när Stig kommer hem till morfar visar han Stig en hemlig dörr på vinden. Plötsligt befinner de sig på en jättelik båt som tar dem till morfars magiska ö. Där upplever de ett fantastiskt äventyr tillsammans. Och när det är dags att åka hem igen väljer morfar att stanna kvar på den magiska ön ... 
En bok som tröstar när saknaden blir stor.

Det magiska hjärtat
Av Kristina Ohlsson
(9-12 år)

Robertas bästa vän Charlotte är svårt sjuk. Hon behöver ett nytt hjärta, och det är bråttom för hon blir snabbt sämre. På auktion med morfar hittar Roberta en gammal jordglob som hon får veta är magisk. Den kan hjälpa ens önskan att gå i uppfyllelse, om man gör på rätt sätt. Tillsammans med kompisen Eric ser Roberta en chans att rädda Charlotte. Problemet är att man inte får önska något som har med döden att göra ...
En både spännande och sorglig berättelse, för 9-12-åringar.

Gammelmormor, Daisy och Döden 
Av Anna Ehrings och Lotta Geffenblad  
(3-6 år)

Daisy hittar en liten söt näbbmus som ligger alldeles stilla under en hallonbuske. Gammelmormor säger att den är död. Men vad är döden? Gammelmormor säger att vi alla kommer dö och att Gammelmormor kan göra det snart. Den här fantastiskt vackert illustrerade bilderboken ställer frågan om varför vi lever när vi ändå ska dö. Svaret är väldigt hoppfyllt och kan ge tröst. ”Man lever för såna här dagar, för att få sitta på soffan och dricka saft tillsammans”.

Allt du gav mig var minnen
Av Adam Silvera
(Ungdomsbok)

När Griffin och Theo gör slut med varandra är Griffin övertygad om att det kommer att bli de två igen. Detta trots att Theo har flyttat till Kalifornien och börjat dejta Jackson. Men när Theo plötsligt dör i en drunkningsolycka tvingas Griffin komma till insikt om att han aldrig kommer att träffa Theo igen, och den enda som förstår hans sorg är Jackson. 
En sorlig men samtidigt vacker berättelse om att förlora sin första kärlek och bästa vän, och om att hitta styrkan att gå vidare. 

Mitt hjärta är ditt 
Av Shivaun Plozza
(Ungdomsbok)

Marlowe, 18 år, har fått ett nytt hjärta i sista stund och en ny chans att leva. Trots det känner hon en inre förvirring och försöker förtvivlat få kontakt med donatorns familj som inte vill ha någon kontakt med henne. Marlowe får hantera mycket i sitt nya liv, för förutom en annan persons hjärta har hon en lillebror som varje dag går utklädd till skolan, en mamma som är militant vegan och en intressant grannkille som tyvärr jobbar på slakteri. Boken berör på djupet och tar upp vad som är viktigt i livet på ett roligt och eftertänksamt sätt.

Så mycket kärlek kan inte dö
Av Moni Nilsson
(Mellanstadiet)

Lea och Noa har varit bästisar hela livet. Men när Noa säger till Lea att hennes mamma ska dö börjar Lea hata Noa i stället. Lea tror att så länge hon hatar Noa kommer hennes mamma inte att dö. Men mamma blir bara sjukare och sjukare ...
En sorgebok om att förlora sin mamma. Men också en bok om styrka och mod, vänskap och kärlek. En fantastisk bok för läsare i mellanstadieåldern men den fungerar för alla.

Dela med dig av denna artikel på: