Du är här

2019-11-02 - Nyheter/Reportage
Foto: Håkan Nordström

Mer spännande än skrämmande

Vad händer efter att någon har dött? Det är en fråga som ganska många ställer sig, men inte får svar på förrän en nära anhörig har avlidit.
I Gullänget ser skolan och kyrkan till att femteklassare förhoppningsvis får kunskap i god tid.

I allhelgonatider har Svenska kyrkan under många år hälsat Ängetskolans elever i årskurs fem välkomna till en rundvandring. Det är kortkorta promenader mellan stationer i Gullängets kyrka som handlar om just allhelgonahelgen och om den tro och traditioner som man förknippar med den. 
– Vi betonar religionsfriheten om att varje människa själv får bestämma vad man vill tro på. Här handlar det om att ge eleverna kunskap om de vanligaste rutinerna efter ett dödsfall, berättar Eva Östman, barn- och ungdomsledare.
Tidningen 7 var med när hon tillsammans med kollegan Birgitta Norlén, kantorn Lina Sundqvist och prästen Madeleine Grensjö lotsade eleverna mellan stationerna för att under två timmar få kännedom om bakgrunden till halloweenfirandet, vad som händer omedelbart efter att ett dödsfall konstaterats, om svepning och om kistan, begravningen, alla helgons och alla själars dag.
– Jag tycker att det var riktigt spännande, säger Edwin Sjölund, och klasskamraterna Isak Johansson, Emmelie Lindberg och Lilly Olwora nickar instämmande.
Ängetskolans 5A gick på rundvandring i en stundvis andaktlig tystnad bland tända ljus. Vid sidan av det praktiska fick eleverna chansen att reflektera över det känslomässiga i att minnas och ta farväl. Vid den öppna kistan fylld med nedbrytbar halm kom frågorna; ska det ligga någon i den kistan och är det verkligen en riktig kista?
Och vid ändstationen samlades eleverna vid ett dukat bord i ett rum omsvept med vita tyger och rogivande musik. 
– Schysst, ropar en elev.
– Coolt, en annan.
– Det här var bästa delen, säger en tredje.
Himlen är platsen där barnen har fått föreställa sig hur den skulle kunna se ut. Och här berättas av barnen minnen om bortgångna mor- och farföräldrar. 
– Det var bra att lära sig om allhelgona och intressant om vad som händer med kroppen efter döden, säger en av eleverna.
En symbolisk berättelse om en larv som utvecklas till trollslända, nedtecknad av en far vars dotters vän avlidit, avrundar en stillsam stund. 
– Fint att vi får tro som vi vill, säger Eva Östman när närmare 20 elever och två lärare samlats i en ring.
– Det finns inget rätt eller fel.

 

Dela med dig av denna artikel på: