Du är här

2019-10-28 - Nyheter/Reportage
Foto: Håkan Nordström

Belöning till unga framtidslöften inom kemi

Två elever har under fredagen 25/10 fått 20 000 kronor var i stipendier. Arvid Sehlberg och Lukas Jakobsson från årskurs tre på Naturprogrammet, Nolaskolan, har utmärkt sig inom kemiämnet och uppmärksammats.

För att hedra MoDo-profilen Carl Kempe, som fyllt 80 år, har stipendier i hans namn delats ut, en present som ska verka för framtiden. Bakom uppvaktningen står flertalet företag, med rötter i gamla MoDo. Förhoppningen bakom stipendierna har varit att inspirera till vidare studier.
– Det är roligt att få bekräftelse, en morot att satsa vidare i framtiden, säger Lukas Jakobsson.
– Blev jätteglad. Tänker att jag vill spara stipendiepengarna för framtida studier, tillägger Arvid Sehlberg.

Under utdelningen har flera företag samlats för att uppmärksamma det naturvetenskapliga programmet.
– Med kemi kan man göra det omöjliga möjligt. Vi behöver smarta ungdomar, säger Sekab:s Ylva Alvarsdotter från scenen ut mot de nittiotalet ungdomar som samlats.

Via Örnsköldsviks Industrigrupp har Carl Kempe meddelat att han känner sig hedrad över möjligheten att ge sitt namn till vad han anser vara ett viktigt stipendium.
– Och vi hoppas att öka intresset hos andra studenter för det här viktiga ämnet. Kemin är basen för den skogsindustri vi ser idag. Och kemin är viktig i kampen mot den globala uppvärmningen, säger Håkan Åström ordförande i Örnsköldsviks Industrigrupp som är några av gåvogivarna. 

Med målsättningar att bidra till en bättre värld med hållbara lösningar vill Sekab också närvara och uppmana ungdomar att det behövs kunskap i botten för att kunna förändra något.
– Ni har hela världen öppen, säger Ylva Alvarsdotter.

 

Motiveringar till stipendiaterna:

"Arvid Sehlberg har visat mycket goda studieresultat i de naturvetenskapliga ämnena och särskilt kemi under sina år på Naturvetenskapliga programmet. Han har alltid visat ett genuint intresse för ämnena och varit väldigt aktiv på såväl de teoretiska som de laborativa momenten i kurserna. Han har hög arbetskapacitet och en mycket god problemlösningsförmåga. Arvid har också utomordentliga resultat på deltävlingar i kemiolympiaden."

"Lukas Jakobsson har under åren på Naturvetenskapsprogrammet uppnått utomordentligt goda resultat i kemi. Med drivkraft och engagemang för kemiämnet använder han sina kunskaper för att utveckla resonemang och lösa problem. Han bidrar på ett positivt sätt, exempelvis genom att ställa genomtänkta och utforskande frågor, till att fler elever får ökad förståelse för komplexa kemiska samband, både inom biokemi och fysikalisk kemi."

 

Gåvogivarna bakom Carl Kempes 80-årspresent:

Metsä Board                         
Domsjö Fabriker                        
Sekab                                           
Holmen                                     

Processum                                  
MOPSSys                                     
Eurocon                                      
Andritz

Nouryon
More Research    
Handelskammaren                    
Örnsköldsviks Industrigrupp    

Örnsköldsviks kommun             

 

Dela med dig av denna artikel på: