Du är här

2019-10-24 - Evenemang
Foto: Håkan Nordström

Once in a lifetime

Går du och bär på drömmen om att få stå på scen och sjunga tillsammans med ett storband?
Här kommer din chans!

Övik Big Band har under 35 år förgyllt Örnsköldsvik – och även andra städer – med en mängd konserter, ofta med olika teman. Och bandet har aldrig låtit bättre än nu.
– Vi har en fantastisk musikalisk ledare i Jonas Öberg och de senaste åren har vi bara blivit bättre och bättre, säger Anders Olsson, som började sjunga med bandet 1987, tre år efter grundandet.
När vi besöker bandet under en repetition i Nolan ser vi också att trombonisten Simon Fransman, musiklärare på Kulturskolan, tar ett stort ansvar för att allt ska låta så bra som möjligt.
Genom åren har Övik Big Band uppträtt på många olika scener, ofta tillsammans med kända gästartister. Bland namnen finns exempelvis Janne Schaffer, Nisse Landgren, Svante Thuresson, Roger Pontare, Putte Wickman, Triple & Touch, Charlotte Perrelli, bröderna Rongedal och LaGaylia Frazier.
Senaste helgen spelade bandet på en stor Lindy Hop-fest i Umeå och på Kulturfesten på H1 Sliperiet. Och nu när vi närmar oss jul blir det alltid mycket för Övik Big Band som 24 november är i Själevads kyrka tillsammans med Örnsköldsviks Kammarkör där de under rubriken ”A Christmas Cantata” spelar originalverk av Nils Lindberg för kör, solister och storband. 7 december är bandet i Pingstkyrkan, då tillsammans med All For One Gospel Choir med konserten ”Gospel Holiday Celebration”.

Mitt i den mest hektiska perioden drar Övik Big Band dessutom i gång storsatsningen ”Once in a lifetime”, där de bjuder in ö-viksbor till en chans att förverkliga sin dröm – att sjunga live tillsammans med storband.
– Vi vill stimulera folk som bär på en dröm att få sjunga till storband, idén är att låta amatörer få prova på hur det känns. Det blir lite som karaoke fast med liveorkester, berättar Anders Olsson.
De som anmäler sig får coachning av Karin Öberg, sångpedagog på Mellansels Folkhögskola, som hjälper till med sång, låtval och tonart. Sedan blir det repetition tillsammans med storbandet, som kommer att ha ett antal låtar att välja bland. På deras hemsida ovikbigband.com (där du kan läsa mer om konceptet) har de räknat upp ett stort antal låtförslag; allt från ABBA, Elvis Presley, Ray Charles, Stevie Wonder och Aretha Franklin till schlager, mello och rockigare tongångar som Queen.
Fredag 14 februari ska allt framföras live på Bruksgården under en festlig tillställning med middag och dans.
– Antalet sångare är begränsat men vi hoppas på att få upp mot 15 anmälningar så att vi får ihop till en hel konsert, säger Anders som hoppas att det här kanske kan locka personal på olika företag att samlas för att göra något roligt tillsammans. 
– Det här skulle kunna bli något som motsvarar konceptet ”Jobbrocken” som var väldigt populärt under ett antal år. Vi hoppas förstås också att det här kan komma att bli en återkommande programpunkt för Övik Big Band.

 

Dela med dig av denna artikel på: