Du är här

2019-10-26 - Nyheter/Reportage
Foto: Bosse Strandberg

Gör skoterköpet med eftertanke

Många av oss, kanske speciellt norrlänningar, hoppas i regel på en rejäl vinter med bra isar och gärna med tidig snö så vi kan förverkliga våra fritidsintressen, vare sig man isfiskar åker skridskor, skidor eller snöskoter.

Vi som älskar snöskoteråkning vill ju gärna ha en lång och snörik vinter så vi kan utöva vårt fritidsintresse så ofta och så mycket som möjligt. 
Riktiga skoternördar byter eller köper i regel ny skoter varje säsong och passar då på att utnyttja de kampanjerbjudanden som oftast alla fabrikat erbjuder på våren. Men en stor del av skoterförsäljningen sker trots allt på hösten då det också i regel förekommer olika typer av kampanjer med rabatter eller olika former av erbjudanden. 
Man kanske inte hade tänkt sig en ny skoter, men plötsligt är den maskin man tänkt behålla ännu en säsong såld. Skotergaraget står tomt utan att det var så planerat. Andra har kanske kommit på bättre tankar under sommaren att uppgradera sig med en modernare, miljövänligare och bränslesnålare.
Oavsett orsak så kommer man ju till frågan om vilken skoter man ska välja. Märkesfantasten och skoternörden vet i regel vilket fabrikat som gäller. Men modellfloran är ju i dag så omfattande hos alla tillverkare, att det inte är självskrivet vilken modell man ska välja även om man tidigare har haft både en eller flera skotrar.
En trend som gällt under ett antal år är att skotern ska ha extrema egenskaper, och det går att ha full förståelse för att inbitna ”hard core”-åkare älskar och kör med denna skotertyp. Men för det stora flertalet skoterförare är det fullständigt fel snöskotertyp.
Folk har i okunskap eller på grund av felaktiga råd köpt den mest extrema skotertypen, men köpet av den extrema skotern löper risken att bli en stor och kostsam besvikelse.
Det finns tyvärr ingen snöskotermodell som är bäst för alla behov och situationer. Det blir som vanligt en priofråga vilka egenskaper som man har mest nytta av och värdesätter mest. Men det finns många skotermodeller som klarar de flestas huvudsakliga behov mycket bättre än de extrema varianterna, som gör skoteråkningen och utflykterna till en glädje och nytta för hela familjen. 

Tänk noga igenom skoterköpet, som för många av oss innebär ett djupt tag i plånboken eller till och med ett lån hos banken. Låt inga kampanjer för en viss modell eller ett speciellt erbjudande från återförsäljaren bli det som avgör ditt skoterköp. 
Köp skotermodell för den typ och körning som du i huvudsak kommer att använda den till. Inte för den enstaka gång du ska tävla i toppfart på en sjö eller för den enstaka gång du skall upp i fjällen och klättra på fjällsidorna. Låt dig inte bli övertalad till fel modell av någon extremåkare eller kompis, oavsett om det gäller körning på led eller i lös snö. 
Tänk också på att den något mindre effektstarka motorn är billigare i drift, håller längre, liksom skoterns alla övriga detaljer.

Bosse Strandberg

 

Dela med dig av denna artikel på: