Du är här

2019-10-23 - Evenemang
Foto: Håkan Nordström

”Alla ska få dansa”

En lördag i månaden har det arrangerats dansfester på H1 Sliperiet och nu på lördag, 26 oktober, firar Öviks Dansfest ettårsjubileum. De dansanta personerna bakom festen hoppas på att de då ska kunna locka ännu fler danssugna.

Bakom Öviks Dansfest står Ö-vik Latino Club och Öviks Dansförening som började samarbeta med syftet att erbjuda dans för alla, oavsett ekonomi, kunskap eller vänskap. Idén är att inspirera till nya möten och danser, och de fick möjlighet att hålla till på H1 Sliperiet med dansfesterna. Ibland arrangeras även work shops och prova på-träffar. 
– Vi är ett gäng kompisar som helt enkelt vill ha mer dans i stan, säger Gerd Ahnström.
Efter en danskurs som Ö-vik Latino Club arrangerade fick de frågan av en deltagare ifall det fanns möjlighet att fortsätta dansa efter kursen.
– Vi vet att det finns många ensamma som sitter hemma och som inte vill gå på krogen för att träffa folk, säger Elias Munsonera, som också berättar om dansens hälsofrämjande egenskaper.
– En kvinna som kommer hit och dansar hade tidigare problem med sömnen, och sömntabletter hjälpte henne inte. Men sedan hon börjat dansa sover hon mycket bättre.

Dansfesterna är öppna för alla och det kostar inget att delta.
– Idén vi har är att göra det enkelt, säger Sandra Nylander och förklarar: Ingen ska kunna säga att de inte har råd – det är gratis. Ingen ska kunna säga att de inte kan – vi har kurser där man får lära sig. Ingen ska kunna säga att de inte har någon kompis att dansa med – de får kompisar här hos oss.
– Kanske är folk lite blyga och tror att de inte vågar sig på att prova, men hit är alla välkomna, fortsätter Samir Boumaiza, breakdansare som klargör skillnaden mellan att ha en uppvisning och att träna dans.
– Man fokuserar på ett annat sätt. När vi träffas här och dansar så gör vi det mer fritt, vi har mer kul.
Öviks Dansfest har alltså ettårsjubileum nu på lördag, 26 oktober, och inne på H1 Sliperiet kommer det att finnas minst två dansgolv med olika typer av dans som exempelvis latino och bugg/fox. Möjlighet finns att öppna upp fyra olika dansgolv.
Temat under jubileumskvällen är Bachata, en latinodans från Dominikanska republiken.
– Vi börjar med att man får prova på och sedan blir det fri dans, säger Gerd.
Kvällen till ära har arrangörerna bjudit in instruktörerna Alberto och Agnes från Stockholm Salsa Dance som under deras första besök i Norrland kommer att lära ut grunderna i Bachata vilket ger alla möjlighet till en trevlig danskväll utan prestationskrav. 
Blir du sugen på att gå ut och dansa så är det bara att komma till H1 Sliperiet och ringa på dörren så är det någon som öppnar.
– Vi har ingen åldersgräns, det är drogfritt och fritt inträde, säger Sandra och meddelar att de planerar dansfester även i november och december.
Elias berättar att de vanligtvis brukar ha mellan 50 och 100 danssugna besökare på dansfesterna, och till jubileet hoppas man förstås på ännu fler.
– Vi hoppas också att det här konceptet ska kunna växa framöver, säger Gerd. 

Har du frågor kring Öviks Dansfest? Besök evenemangets facebooksida.

Dela med dig av denna artikel på: