Näringsliv

Med hjärta för styrelsearbetet

Vilken betydelse har styrelsearbetet i ett företag och hur utvecklar man det? Det är ständiga frågor för Styrelseakademien Norr som med jämna mellanrum arrangerar utbildningar och frukostmöten.
– Framtidstron är stark och vi blir allt fler medlemmar, säger vice ordförande Magnus Liljeqvist.

Styrelseakademien är en ideell och oberoende förening för utveckling av styrelsearbetet i små och stora företag. Organisationen samlar 7 000 styrelseledamöter och ägare i hela landet.
– Tillsammans professionaliserar vi styrelsearbetet i Sverige och utbildar årligen drygt 2 000 personer i styrelse- och ägarfrågor, berättar Magnus Liljeqvist som sedan en tid är vice ordförande i den norra lokalföreningen, den som sträcker sig över fyra orter; Örnsköldsvik, Umeå, Skellefteå och Luleå.
Enligt ledamöterna i Örnsköldsvik; Anita Edlund, Ann Holst och Magnus Liljeqvist handlar det huvudsakliga engagemanget i att skapa mötesplatser med möjligheter för nätverkande, inhämtande av kunskap och erfarenhetsutbyten.
– Vi anordnar utbildningar och frukostmöten med jämna mellanrum under året, säger Ann Holst.
I Örnsköldsvik sker samlingarna vanligtvis i samarbete med Elite Hotell. Så sent som i fredags vecka 41 gästade inköpschefen Mikael Ådahl Styrelseakademiens frukostmöte där han berättade om företaget Northvolts storsatsning på batterifabriker och inte minst jätteprojektet i Skellefteå.
– Vi försöker känna av behoven bland företagen i Örnsköldsvik kring utbildningar och intressanta föreläsningar och frukostgäster. Jättekul att det var så många som var nyfikna på Northvolts mångmiljardprojekt, fortsätter Magnus Liljeqvist.
Med närmare 600 medlemmar är Norr den fjärde största inom Styrelseakademien och enligt trion blir föreningen större för varje dag.
– Det är en mycket positiv trend och vi vill på alla sätt vi kan bidra till utvecklingen av näringslivet i Örnsköldsvik, säger Anita Edlund.
Styrelseakademien bildades 1991 och är numera landets ledande forum för professionalisering av styrelsearbete, praxis och bolagsstyrning. Bland medlemmarna finns bland andra styrelseledamöter, mentorer, företagsledare, ägare och entreprenörer.
– Vår vision och ledstjärna är minst en extern styrelseledamot i alla bolag, säger Magnus Liljeqvist.

Publicerat