Du är här

2019-10-13 - Ekonomi
Foto: Håkan Nordström

Spara bättre än snabba klipp

Vem som helst kan göra ett klipp på börsen. I alla fall ett långsiktigt sådant.
I över 40 år har Aktiespararna i Örnsköldsvik verkat för att kommunens medborgare ska lära sig mer om aktier.
– Många tror att det är jättesvårt men det är väldigt enkelt, säger dess ordförande Britt-Mari Törnquist.

Jordan Belfort, spelad av Leonardo Di Caprio i filmen ”The Wolf of Wall Street”, var en aktiemäklare som inte skydde några som helst medel för att göra snabba pengar på börsen. Inte heller Michael Douglas rollfigur Gordon Gekko, finansmannen vars tal om att ”girighet är bra” citeras än i dag, kan anses särskilt måttlig.
Men riktigt så raffinerad är oftast inte verkligheten.
– Att månadsspara är bäst, med ränta på ränta-effekten ger en hundralapp i månaden mycket pengar på sikt. För yngre kan det exempelvis räcka till en kontantinsats till ett hus, konstaterar Britt-Mari Törnquist, ordförande för Aktiespararna i Örnsköldsvik. 
Nationellt samlar hennes organisation cirka 53 000 medlemmar, lokalt runt 300. Likt ett fackförbund för aktieägare – alltså för vem som helst som intresserar sig för aktier eller gör enstaka köp – erbjuder Aktiespararna utbildningar och träffar med målet att visa hur enkelt aktiehandel kan vara och för att stimulera privatpersoner att påbörja ett sparande.
– Vi kan inte sköta någon annans handel med aktier, men ge råd om hur du börjar själv. Börshajar som i ”Wolf of Wall Street” finns visserligen i verkligheten och vi har kurser för de som handlat med aktier i många år, men det är inte för den vanliga spararen. Det är ett heltidsjobb som kräver mycket förståelse för företaget. Vi har några här i kommunen, lite pensionärer och så där. Det finns en grym kunskap i Örnsköldsvik. Men då handlar det om kortsiktighet, timmar eller dagar, och att sälja i rätt tid. När de tar semester säljer de vanligen allt – risken att inte dagligen ha koll på sina aktier blir för hög.
Att köpa en aktie är att köpa en del av ett företag. Likt priserna varierar riskerna kraftigt; för att vara trygg i att investeringen blir lönande råder Britt-Mari att köpa en så kallad portfölj. Till medlemmar, vilket vem som helst kan bli, erbjuder Aktiespararna sin egna sparform hos Aktieinvest, där aktierna kommer färdigpaketerade i olika alternativ. Fördelen jämfört med fonder menar hon är att ett aktieägande ger inflytande i företaget och att det inte finns avgifter för förvaltarskap.
– En procent i fondavgift kan bli mycket eftersom det baseras på hela kapitalet. Sätter du in 10 000 kronor och fonden går upp 100 kronor, tas procenten på 10 100 kronor. Då blir det inte mycket kvar av den ökningen, säger Britt-Mari.
Att köpa aktier i stora, välkända företag är ett nybörjartips. För att bli börsnoterat måste ett företag uppfylla vissa kriterier, såsom solida redovisningar och transparanta bolagsrapporter, och ansöka för att bli godkända av exempelvis Nasdaq där de riktiga jättarna som SCA, Asea och H&M ligger. Bolag på mindre listor såsom Nordic och Spotlight har fler uppstartbolag med mindre omsättning – och vars idéer inte alltid visar sig hålla, vilket kan leda till snabba konkurser.

– Jag har gjort otroliga fina affärer själv på exempelvis H&M, men du gör inte snabba affärer. En sådan aktie kan du ha 4-5 år utan att behöva bevaka så mycket. Vi förespråkar alltid att tänka långsiktigt. Mitt eget sparande är uppdelat i tre delar; en långsiktig pensionsportfölj med månads-sparande, ett ISK-konto och ett vanligt konto med de spännande casen; företag som jag finner intressanta. Men det är mest ett fritidsintresse, jag gör kanske två affärer i uppstartföretag om året. Då kanske ett av dem lyckas.

Britt-Mari är Aktiespararnas första kvinnliga ordförande i Örnsköldsvik. När hon först tillträdde för 13 år sedan möttes hon av en stark skepsism.
– Tidigare var det lite av en gubbverkstad, men det har hänt jättemycket med Aktie-spararna. På tidigare regionkonferenser deltog kanske tre kvinnor, i dag är det 50-50. Och vår lokala styrelse består i dag av fem personer, alla kvinnor. Jag tycker att kvinnor behöver bli ännu bättre att spara i aktier, många har sämre lön än män och skulle behöva tänka på sin pension. Generellt är kvinnor mer försiktig med pengarna men det är fullt möjligt att spara bättre utan krångel och ändå ha tid för familj och barn. 
Vilken affär är den bästa du gjort?
– Det var faktiskt inte ett köp från Nasdaq. Köper man från företag som inte är speciellt genomlysta, måste man försöka förstå dem. 2007 träffade och lyssnade jag på ett företag som heter Fortnox som erbjuder bokföringsprogram i molnet. ”Hmm, det är ju framtiden, vem vill ha program på sin dator”, tänker jag då. Grundaren Jan Älmeby kände jag till tidigare, han startade upp SPCS vilket senare såldes till Visma. Och it var något jag förstod eftersom jag har en it-bakgrund. Så precis när de startade köpte jag runt 5 000 aktier. Nu har de gått upp 2 000 procent och jag plockar ut pengar varje år. Men återigen; satsar du på ett uppstartsbolag måste du vara medveten om risken och att det är en dröm som de har. Nu visste jag att Älmeby hade lyckats tidigare. Annars riskerar du putta in mycket pengar innan de går i konkurs. Du måste veta att pengarna kan försvinna.

Sedan många år har det varit positiva tongångar från börsen vilket lett till att intresset för aktier i dagsläget är stort. För Aktiespararna i Örnsköldsvik råder alltså goda tider, Unga Aktiespararna för personer upp till 28 år är på gång att starta upp igen i kommunen och arrangemangen är flera. Bland annat bjuds ”Familjen Fri” in till Örnsköldsviks Församlingshem 6 november för att berätta om hur de på sex år lyckades bli ekonomiskt fria.
– Börsen går alltid upp och ner. Många tänker ”oj, nu går det dåligt” och kliver av för tidigt, det är ett vanligt nybörjarmisstag. Någon gång går det uppåt igen. Just nu har vi haft åtta års oavbruten uppgång och folk är nyfikna. Då blir vi välbesökta. 

Dela med dig av denna artikel på: