Du är här

2019-10-09 - Sport & Fritid
Foto: Håkan Nordström

100% ren hårdträning

Varje år använder minst 40 000 svenskar anabola steroider. För att väcka opinion mot dopning genomförs denna vecka en kampanj med Fredrik Lindström som ambassadör.

Hela denna vecka är det den nationella Uppmärksamhetsveckan – dagar som vigs till det förebyggande arbetet mot dopning. Enligt statistiken använder minst 40 000 svenskar anabola steroider varje år, men mörkertalet tros vara stort. Det är inte heller den stereotypiska bodybuildern som nyttjar drogen – tvärtom hittas användarna bland motionärer och på vanliga gym, i ett generellt åldersspann på 17-34 år.
Under Uppmärksamhetsveckan ”100% ren hårdträning” läggs extra fokus på att för allmänheten synliggöra det breda missbruket och med ett tydligt budskap främja ett sunt förhållningssätt till träning. I Örnsköldsvik har veckan en helt egen ambassadör i skidskyttestjärnan Fredrik Lindström.
– Det här är ett samhällsproblem och en viktig fråga, jag kommer själv från elitidrotten och att den ska var fri från dopning är en självklarhet för mig. Det är roligt att få vara en förebild för detta, säger Fredrik Lindström.

Ett av målen är att möta och diskutera dopning med ungdomar, vilket bland annat sker denna torsdag i Nolaskolans ljushall där gym-företrädare intervjuar Fredrik om hans karriär och inställning till träning. Han kommer också utmana utövare på gym i 100 meter stakning, där en vinst lottas ut bland deltagarna.
– Huvudbudskapet i kampanjen är ”Riktig styrketräning handlar inte om vad man tar utan om vad man ger, alltså 100%”. Fredrik som lyckats så bra i sin karriär passar jättebra som ambassadör och vi hoppas synas så mycket som möjligt, säger Birgitta Edin Westman, Brå Örnsköldsvik, som samordnar antidopningsnätverket Krafttag Örnsköldsvik som driver kampanjen och består av elva gym och träningsanläggningar vilka alla samarbetar med Polisen, Tullverket, Länsstyrelsen och Örnsköldsviks kommun.

 

Dela med dig av denna artikel på: