Motor

Islossning för Jannes plexiglas

I snart tio år har trafiksäkerhetsförespråkaren Janne Zetterlund kämpat för att få den gula plexiglasskivan framför strålkastaren på motorcyklar godkänd av Transportstyrelsen.
– Jag har varit nära att ge upp många gånger, men nu ser det lovande ut, säger han.

Sedan ett flertal år tillbaka är Janne Zetterlund delägare i företaget MC Safe AB som med hjälp av Trafikverkets skyltfond bland annat arbetat med att utveckla det gula synbarhetsglaset. Ett flertal tester och forskningsstudier har genomförts och sedan länge är det ingen tvekan om att glaset väsentligt gör motorcyklisten synligare i trafiken. Men trots ett flertal påstötningar och uppvaktningar har produkten inte blivit godkänd.
– Så är det när det krävs lagändringar och det är kanske inte mycket att göra åt, säger Janne som nu äntligen ser slutet på processen.
Transportstyrelsen väntas nämligen inom en ganska snar framtid godkänna plexiglasskivan.
– Allt pekar på att så blir fallet och jag räknar med ett positivt beslut före årsskiftet.
Företaget ligger även bakom positionsljus med samma lösning och sammantaget visar ett flertal tester att den betydligt bredare ljusvinkeln gör motorcykeln mycket lättare att upptäcka för medtrafikanterna och inte minst i backspegeln.
Janne Zetterlund tror att när plexiglas-skivan väl blir godkänd kommer det inte dröja länge förrän det finns ett flertal liknande produkter på marknaden.
– Så blir det med all säkerhet. Men det känns bra att veta att vi var först, säger han.

 

Publicerat