Nyheter/Reportage

Antalet patentansökningar ökar mest i Västernorrland

Patent- och registreringsverket har sammanställt hur många patentansökningar som har gjorts i Sverige under perioden 2009-2018. Enligt sammanställningen så ökar antalet patentansökningar mest i Västernorrland.

Under perioden 2009-2018 så hade 703 nationella patentansökningar gjorts i Västernorrland, och under 2018 så gjordes det 30,5 ansökningar per 100 000 invånare i länet. Det innebär att Västernorrland är det län där det ansökts om näst flest patent i landet, strax efter Stockholm med 32,3.

Bland länets ansökningar så kom 200 (28 procent) från privatpersoner och 503 (72 procent) från företag. Bland de som stod för flest ansökningar i länet finns BAE Systems Hägglunds, som stod för 20 procent av alla ansökningar.

Karin Bengtsson, patentexpert på PRV, säger att miljöproblem kan vara en bidragande orsak till att det söks så många patent i länet.
– De miljöproblem som diskuteras kring fossila bränslen och bomull har ökat efterfrågan på alternativ. Som en effekt av det ser vi en ökning av patentansökningar relaterade till framställning av miljövänliga biobränslen och massa för att göra textiler, såsom viskos, modalfiber och lyocell, utöver ansökningar som rör mer traditionell framställning av cellulosamassa och papper. Det här är sannolikt bidragande till utvecklingen i Västernorrland.

 
Publicerat