Nyheter/Reportage

Vid årsskiftet höjs portot för brev

Från och med den 1 januari 2020 så kommer portot på brev att höjas. Anledningen ligger i de minskade brevvolymerna.

Den första augusti i år så trädde en ny postförordning i kraft vilket ger PostNord möjligheten att höja portot på brev för att kompensera för fallande brevvolymer. Och då brevvolymerna väntas minska med över 10 procent under 2019 så kommer portot att höjas vid årsskiftet.
– Den svenska samhällsutvecklingen påverkas starkt av digitaliseringen. Sedan millennieskiftet har över hälften av de fysiska breven övergått till digital kommunikation, och det finns inga tecken på att volymminskningen kommer avstanna säger Annemarie Gardshol, vd PostNord Sverige, i ett pressmeddelande.

Med färre brev så blir också varje brev som skickas dyrare att hantera, bland annat på grund av fasta kostnader såsom brevbärare som arbetar oavsett hur mycket brev som ska delas ut. För att kompensera för ökade kostnader så kommer därför portot på brev att höjas. 

För brev med en vikt upp till 50 gram så höjs porto från 9 kr till 11 kr. För utrikesbrev så höjs portot kraftigt, från 1 kr till 22 kr. PostNord kommer även att se över prissättningen för övriga delar av brevverksamheten som inte omfattas av prisregleringen på portot.
– Till skillnad från postoperatörer i många andra europeiska länder får vi inget statsstöd för postservicen och när brevvolymerna faller behöver vi kompensera för våra ökade kostnader per utdelat brev. Jag har full förståelse för att denna portohöjning kommer att påverka de som skickar många brev. Då är det viktigt att påpeka att även efter den här portohöjningen har vi lägst porto i hela Norden, säger Annemarie Gardshol.

 
Publicerat