Övrigt

Kommunen inventerar kulturhistoriska värden

Kommunen arbetar med att uppdatera sitt kulturmiljöprogram, och i samband med det så utför de även en inventering av miljöer inom kommunen som kan ha kulturhistoriska värden.

– För att vi ska kunna uppdatera vårt kulturmiljöprogram måste vi se över vilka miljöer som finns kvar oförvanskade, säger Maggis Frisk, museiintendent Örnsköldsviks Museum och konsthall, på kommunens hemsida.

Kommunen arbetar just nu tillsammans med ett tiotal hembygdsföreningar för att gå igenom platser och byggnader inom både landsbygden och centralorten som har eller kan ha kulturhistoriskt värde. 
– Senast det genomfördes en total inventering var på 70–80-talet. För att vi ska kunna uppdatera vårt kulturmiljöprogram måste vi se över vilka miljöer som finns kvar oförvanskade, säger Maggis Frisk.

Kulturmiljöerna dokumenteras till kulturmiljöprogrammet för att de bland annat ska kunna ge en bild av hur Örnsköldsviks bebyggelseutveckling och kulturhistoria har sett ut. Dokumentationen används även som ett underlag för beslut gällande till exempel bygglov och detaljplanering. 

Bland de typer av byggnader som redan nu ingår i kulturmiljöprogrammet finns bland annat medeltidskyrkor, fornlämningar och rösen. Arbetet med inventeringen kommer att ske under 2019-2020.

Du kan klicka här för att komma till Örnsköldsviks kommuns hemsida där du kan läsa mer.

Publicerat