Politik

Noterat från regionfullmäktige

Under gårdagen höll Region Västernorrland regionfullmäktige. Här följer ett urval av vad som diskuterades.

God och jämlik hälsa för regionens invånare

Från och med den första november har regionen en policy för jämlik hälsa. Det övergripande målet i policyn är att alla invånare i Västernorrland ska ha en god och jämlik hälsa. I policyn står bland annat att jämlikhets- och jämställdhetsperspektiv ska genomsyra all verksamhet och att regionen ska bidra till att minska skillnaderna i hälsa. Hälso- och sjukvården ska ha fokus på att främja och bevara hälsa samt förebygga ohälsa. Policyn för jämlik hälsa ersätter den tidigare Folkhälsopolicyn.

Motioner som behandlades under mötet

Per Wahlberg (M), Jonny Lundin (C), Ingeborg Wiksten (L) och Mona Hammarstedt (KD) har i en motion föreslagit en översyn av landstingets materialhantering och hur detta kan effektiviseras. Motionen besvarades med att det inom samtliga verksamheter pågår en kontinuerlig prövning av hur olika uppgifter bäst och effektivast kan lösas. Det ligger i länsverksamhetschefens uppdrag att se till att verksamheten bedrivs för att nå bästa resultat.

Jonny Lundin (C) hade inkommit med en motion där han föreslår att Regionen Västernorrland snarast till regering och riksdag aktualiserar förslag om lånefinansiering av investeringar i Nya Ostkustbanan, genom ett separat offentligägt bolag som får möjlighet att lånefinansiera med staten som garant.I yttrandet sägs att detta är en fråga för regering och riksdag och drivs effektivast på den nivån och därför är en fråga för respektive riksdagsparti att hantera. Med detta anses motionen besvarad.

Roger Byström (C) och Jonny Lundin (C) har i en motion föreslagit att öppna akutkirurgi vid Sollefteå sjukhus ska ha öppet dagtid. Efter debatt med många inlägg beslutade fullmäktige om en återremiss av frågan.

Jonny Lundin (C) har i en motion föreslagit att Region Västernorrland i samverkan med berörda kommuner och Norrtåg att utreda möjligheten för en utökning av persontrafik på Ådalsbanan i första hand på sträckan Sollefteå/Långsele samt sträckan mellan Umeå och Trondheim. Efter votering beslutades att ärendet återremitteras.

Motion från Pia Lundin (SJVP) om att utveckla vårdformen ”Barnmorska hela vägen” för kvinnor i Ådalens upptagningsområde så att omföderskor ska erbjudas möjlighet att föda vid sjukhuset i Sollefteå måndag klockan sju till fredag klockan sjutton. Efter en lång debatt beslutades att återremittera frågan.

Ett flertal interpellationer och frågor besvarades

Carina Hellström (V) ställde i en interpellation ställt frågor till om kostnader för länsklinikerna. Hellström undrar bland annat om regionstyrelsens ordförande ser någon besparing i att införa lokala sjukhuschefer istället för länsklinikchefer. Glenn Nordlund (S) svarar bland annat att syftet med regionens organisation alltid är att på det mest resurseffektiva, kvalitativa, och inom vården patientsäkra, sätt som är möjligt utgår från invånares och patienters behov. I det pågående projektet God vård med rätt stöd 2020 utreds just nu vilka förändringar som behöver göras för att möta upp arbetet med nära vård.

Isabell Mixter (V) har i en interpellation frågat hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Lena Asplund (M) hur tar vi inom vården emot den som blivit utsatt för sexualbrott. Nämndens vice ordförande Elina Backlund Arab (S) svarade bland annat att regionen sedan 2012 har en policy i arbetet mot våld i nära relationen. I policyn finns riktlinjer och rutiner om arbetssätt inklusive spårsäkring, bemötande och kontaktvägar till andra myndigheter och aktörer till stöd för den våldsutsatta.

Ytterligare drygt 10 interpellationer och enkla frågor gällande kallelser, länsgemensamma köer, central sängtvätt på länets sjukhus och annat besvarades.

Hela protokollet kommer att finnas att ta del av inom kort på Region Västernorrlands hemsida.

Publicerat