Du är här

2019-09-28 - Film-TV-Radio
Foto: Håkan Nordström

Poddar om det oförklarliga

Efter bara några avsnitt har ”Spökpodden” med Ö-vikssonen Martin Nilsson seglat upp som en av Sveriges mest populära podcasts. I den bjuder han tillsammans med sin parhäst Oscar in gäster för att samtala om det okända och oförklarliga.
– Jag ser gärna någon från Örnsköldsvik, varför inte en präst eller imam? Vi vill höra allas versioner av livsuppfattning och tro, säger Martin.

En podcast om det ockulta och övernaturliga, finns det plats för ytterligare en sådan i ett redan konkurrenskraftigt mediabrus? Ja, enligt 36-åriga Martin Nilsson, född och uppväxt i Örnsköldsvik och som vid 20-årsåldern bestämde sig för att bli Eskilstunabo, gör det det. I alla fall om programmet har ett innehåll som särskiljer sig från de övriga. 
– Det finns många poddar som bara drar spökhistorier för att skrämma upp folk. Vi ville göra något annat. I vår podd fokuserar vi på en inbjuden gäst och vad de har att berätta, deras upplevelser och syn på livet utan att vi själva lägger några värderingar i det. Vi har bland annat intervjuat medium och en kvinna som kallar sig häxa – någonstans finns ett allmänt intresse för det mörka och skrämmande. 
Martin och hans jämnåriga vän och programledarpartner Oscar Panizza visade sig ha rätt. ”Spökpodden”, vars första
avsnitt sändes i mitten av augusti, har som bäst placerat sig som Sveriges tredje mest populära podcast och håller sig fortfarande högt upp på listorna. Populariteten tror Martin beror på en fascination av och jakten på vad som inte går att förklara. 
– Vi försöker inte övertyga lyssnarna om något, det är vår egen nyfikenhet som driver oss, men någonstans känner de flesta att det finns något utöver vardagen. Folk har alltid trott på något utan bevis på att det existerar. Vi ser podden som andlig vägledning – för folk har sällan mått så dåligt som i dag. Psykisk ohälsa sprider sig. För hundra år sedan kunde vi inte köpa alla billiga prylar som i dag, men jag tror att vi var lyckligare då. Vad beror det på? Någonstans i konsumtionssamhället har vi börjat identifierat oss med de saker vi köper och glömt bort att utveckla oss själva och vår själ. Inte förrän vi mår bra på det sättet kan vi bli lyckliga på riktigt.
 
Hittills har avsnitten varit mer inriktade på det övernaturliga som de flesta förknippar med ordet spöken. I det senaste intervjuas en familj som upplever sig hemsökt, med prylar som faller från hyllor, skepnader som drar förbi fönstren och röster från huset när ingen annan är hemma. Ett avsnitt avhandlar tesen om att leva tidigare liv och i ett annat intervjuar Martin och Oscar ett medium som hävdar sig ha kontakt med seriemördare från andra sidan.
– Som sagt, vi lägger inga värderingar i det, det är hennes verklighet och vi låter det vara så. Men självklart försöker vi sålla bland gästerna, vi har blivit varnade för oseriösa medium, skojare som blåst folk och de som bara vill marknadsföra sig själva. Och vi vill också få in det ljusa i programmet, exempelvis naturmedicin i stället för kemiskt framställda piller och känslan av välmående av att vara i skogen. Att stressnivåerna går ner vet vi, men vad är det egentligen som händer? Där finns också något oförklarligt.
Hur mycket finns det att prata om detta?
– Hur mycket som helst. Hur mycket kan man prata om fotboll? Om vi pratar om de som är intresserade av detta som sökare, spelar det ingen roll hur mycket bevis du lägger fram, en sökare vill alltid ha mer. Vi skulle kunna släppa ett avsnitt om dagen. 
Hur övertygade är ni att det finns något okänt därute?
– Ganska övertygade faktiskt, vi har båda haft luddiga upplevelser. Jag har upplevt saker jag inte kunnat förklara och i och med podden har jag blivit ännu mer övertygad. Det är ju så accepterat att vara religiös; kristen, muslim, buddhist... men så fort du börjar prata om spöken är risken stor att folk tycker du är en knäppgök. Vi tycker att tron på spöken är som att tro på vilken gud som helst. Man tror på en sak man inte kan definiera. Magkänslan, är också ett exempel. En sådan har alla fått. Du vet inte varför du känner på ett visst sätt, men när hjärnan börjar analysera kanske du väljer fel beslut. Vad är det? Intuition, som vi inte heller kan förklara?
Hur rädd blir du av ert eget innehåll?
– Jag blir inte rädd. I helgen var vi på spökjakt för ett avsnitt och jag kände ingen rädsla. Men dagen efter var jag trött eftersom jag varit spänd. Det är snarare tvärtom; ju mer jag läser och lär mig om detta, desto mindre rädd blir jag.
Framgången har nu lett till att Martin och Oscar är inne i en process som de hoppas leder till en ännu större plattform för podden. Kanske så stor att den i framtiden kan bli mer än en hobby. Och avsnitt spelas in i en rasande takt.
– Förra veckan spelade vi in fem, sex nya avsnitt och diskuterar just nu med Scientologerna om att medverka. Vi ser gärna en präst eller imam som gäst, det skulle vara väldigt intressant. Vi vill få med alla delar, höra allas versioner. Och jag ser gärna någon från Örnsköldsvik – om några läsare har tips på en gäst får de gärna höra av sig.

Dela med dig av denna artikel på: