Du är här

2019-09-25 - Mat & dryck
Foto: Håkan Nordström

7 rätter – helt rätta efter semestern

Efter sommarens ledighet, då vi är många som generellt både äter och dricker lite mer onyttigheter än vanligt, är vi nu tillbaka i vardagen. För dig som tröttnat på grillade läckerheter och – åtminstone en dag i veckan – gärna kokar ihop en sundare maträtt, har vi bett sju av Örnsköldsviks krögare ge oss varsitt exklusivt recept på en god och välgörande middag. De presenterar vi under sju veckor med start vecka 35.

 

Andreas Öh-Lindén och Thomas Aspholm presenterar veckans rätt: Slaktarbiff med bönsallad, syrade tomater & rostad paprikayoghurt

Kocken Andreas Öh-Lindén och köksmästare Thomas Aspholm, Public, om måltiden:
– Förutom nyttig är det här en rolig rätt med syrade tomater, det gamla sättet att konservera mat. Det ger en annorlunda smak som passar till kött. Det kan ta 4-6 dagar, så kanske gör man inte syrade tomater hemma så ofta. Men gör man mycket på en gång blir det lite ombonat också eftersom du kan ha syrade tomater i syltburkar stående i rumstemperatur. Annars fungerar det bra med vanliga tomater.
– Slaktarbiff, eller hangersteak, är en jättefin, fettsnål köttbit som slaktaren själv brukar ta reda på. Den är lite bortglömd i dag. För att den inte ska upplevas seg, är hemligheten att låta den vila fem minuter under folie innan servering. 
– Det som tar lite tid är köttet, men annars tar rätten bara 20 minuter att laga om du använder färdigkokta bönor. Vill du koka egna råa bönor, vilket är billigare och ännu nyttigare, måste du först blötlägga dem under natten. 

Recept till 4 personer

700 gr putsad njurtapp (kallas också hangersteak och slaktarbiff)
Handla gärna lokalt. Låt köttet stå framme ca 1 timme innan stekning. Stek i het panna ca 3 min per sida eller tills köttet fått färg. Sätt en stek-termometer i mitten av köttet och kör klar i ugn på 190 grader tills innertemperatur på köttet är 50 grader (medium) eller 70 grader (well done). Vila köttet 5 min med folie över innan du trancherar det.

Bönsallad
150 gr vita bönor 
150 gr kidneybönor 
200 gr svarta bönor
0,5 dl hackad gurka
1 urkärnad chili, hackad
Saft av 1/2 grillad citron (spara den andra halvan att garnera med)

Skölj bönorna väl i kallt vatten, låt rinna av. Skölj de syrade tomaterna och dela dem. Blanda bönsalladen i en bunke och använd en hålslev när du lägger upp den på en tallrik.

Syrade Tomater
400 gr körsbärstomater 
0,5 skivad rödlök
5 dl vatten
1 kvist timjan
5 gr salt 

Skölj tomaterna, lägg dem i en glasburk tillsammans med den hackade löken och timjan. Blanda vatten och salt, häll det i burken. Förvara mörkt och svalt. Låt stå 4-6 dagar innan servering.

Paprikayoghurt
2 dl turkisk yoghurt 
1/5 dl hackad rostad paprika 
Ett par droppar tabasco
Salt

Häng yoghurt i ett kaffefilter under natten för att avlägsna vatten. Mixa yoghurt och rostad paprika slät. Smaka av med tabasco och salt.

 

Dela med dig av denna artikel på: