Utställning

Hbtqi-berättelser från norr

Med bland annat dikter, bilder och filmer reflekterar ungdomar om historien och samtiden för hbtqi-personer i Norrland. Utställningen, en del av projektet ”Myter och Verkligheter – en lesbisk historia” visas nu på Örnsköldsviks museum och konsthall.

Att kunna identifiera sig med historien är för många en självklarhet. Men om lesbiska levnadsöden längre tillbaka i tiden gapar historieböckerna i mångt och mycket tomma och representationen på muséer och utställningar har lämnat mer att önska.
Tidigare projekt ämnade att lyfta upp den lesbiska historieskrivningen har oftast genomförts i de södra delarna av Sverige och då ur ett storstadsperspektiv där Norrland beskrivits som en plats att lämna och välja bort. Lesbiska personer har dock självklart alltjämt funnits här; normbrytare som valt att stanna kvar i sin hembygd där avstånden mellan byarna kan vara milslånga samtidigt som den sexuella läggningen både utgjort ett lagbrott och klassats som sjukdom.

Det är i avstamp från den verkligheten som ”Myter och Verkligheter – En Lesbisk Odyssé” nu syns både inne i och utanför Örnsköldsviks museum och konsthall, i det senare i fallet i form av en ombyggd husbil med ett turnerande lesbiskt museum. Innanför entrén har projektets egna mentorsprogram – inom vilket professionella konstnärer tagit sig an unga hbtqi-personer från norra Sverige för att skapa, diskutera och umgås tillsammans – utställning med verk på temat ”lesbisk historia och samtid i Norrland genom tiderna”. 
– Jag hoppas att utställningen väcker känslor hos besökarna, allt från hopp, tröst och frustration beroende på vad de själva behöver, säger Hannes Olofsson som bidragit med dikter om att vara transsexuell och växa upp i glesbygden. Rasmus Gabrielsson från Boden har gjort en film om sin farmor i Sandträsk, en hyllning till hur hon stöttade hans mamma när hon valde att berätta om sin homosexualitet. 

Förutom konsten i sig lägger performancekonstnären och en av programmets mentorer Rasmus Raphaëlle Östebro vikt på vad mentorprogrammet innebär för hbtqi-sammanhållningen i norr.
– Den stora vinningen vi får av detta projekt är gemenskapen oss emellan och att vi får utbyta erfarenheter av att tillhöra en marginaliserad gruppering. 
Eleven Elvira Rutström, 19, fyller i:
– Det roligaste med programmet har varit att se att det faktiskt finns hbtq på landsbygden, att vi är en del av någonting. Det känns som ett synliggörande.
Utställningen visas på Örnsköldsviks museum och konsthall fram till 23 november. Projektledare är Elfrida Bergman och Lidia Svensson, båda från den ideella föreningen Lesbisk makt.

 

Publicerat