Evenemang

Konsert ska förbättra Thuleteatern

Med sin unika atmosfär och läget mitt i centrala Örnsköldsvik är Thuleteatern en uppskattad evenemangslokal. För den som arrangerar event i lokalen finns det en del utmaningar. Köket är trångt och dåligt utrustat med begränsade möjligheter för något så enkelt som att brygga kaffe.

I foajén på Thuleteatern möter vi en trio med engagerade personer som bestämt sig för att skapa bättre förutsättningar för verksamhet i Thuleteatern.
– Det här är en fantastisk lokal att spela i, som verkligen andas kultur, en oas mitt i staden, säger musikern Allan Åberg. Vi har haft några spelningar här med Allan & Larzarna och sett hur PRO kämpat med kaffet i köket med en liten bryggare som knappt fungerar.
Förutom Allan Åberg är det Lars Lundgren från Sommarhemmet och Wille Johansson från Vuxenskolan som står bakom de välgörenhetskonserter som arrangeras lördag 5 oktober där alla biljettintäkter går till förbättringar i lokalen. Med i gruppen finns också Bettan Edberg från Örnsköldsviks kommun.
– Vi fokuserar på köket och möjligheten att bedriva servering på ett bra sätt, säger Lars Lundberg. När vi pratade med fastighetsägaren om våra planer fick vi veta att de ska totalrenovera köket vilket vi verkligen välkomnar.

Fastigheten som rymmer Thuleteatern ägs av Byggtjänst och det är Örnsköldsviks kommun som hyr lokalerna. Studieförbundet Vuxenskolan administrerar bokningarna av lokalen.
– Det här är en lokal som används alla dagar i veckan, säger Wille Johansson från Vuxenskolan. Vi har storband som repar här på måndagar, Teater Viljan med två grupper tisdagar och torsdagar, Finska föreningen med sina aktiviteter, våra egna studiecirklar och allmän uthyrning där helgerna bokas för vernissage, större musik-arrangemang, teater och föreläsningar.
Vuxenskolan står som arrangör av välgörenhetskonserten, tillsammans med Sommarhemmet, PRO-kultur, Östmans musik och Örnsköldsviks kommun. Artisterna på scenen är Allan & Larzarna, Tomas Totto Nordin, Bucket Crew och Annelie Vigren Band. Det blir musik för många smaker med allt från jazzpop och bluegrass till soul och svenska. Artisterna är med och arrangerar och ställer upp gratis under kvällen.
– Målsättningen är att vi ska kunna köpa in ordentliga kaffebryggare men får vi två fulla spelningar kommer vi kunna göra mer än så, säger Lars. Vi har pratat om ljud och ljus men även om att förbättra serveringsytorna vid foajén. Tillsammans med Vuxenskolan kommer vi att göra en bedömning av vad som behövs och använda pengarna klokt.
Lördag 5 oktober är dagen som gäller och konserterna startar 15.30 respektive 18.00. Biljetter finns att köpa hos Östmans Musik. 

Publicerat