Du är här

2019-09-21 - Hus & Trädgård
Foto: Håkan Nordström

Nybyggarna vid Lomsjön

Andrea och Jonathan Rödén byggde sitt drömhus vid Lomsjöns strand. Samtidigt blev de föräldrar för första gången. Ett medvetet val som de inte har ångrat.

I mer än tre år letade de efter den perfekta tomten innan den äntligen dök upp för två år sedan. Då bodde paret sedan en tid tillbaka i Umeå men ville hem till Örnsköldsvik.
– Vi längtade efter barn och ville komma närmare våra föräldrar, säger Andrea. Vi ville bygga nytt och vi ville bo intill vatten så när tomten med den lilla stugan vid Lomsjön dök upp slog vi till direkt.
Sommaren 2017 bodde de i stugan några dagar och från en filt nere vid vattnet noterade de hur solen förflyttade sig över tomten.
– Vi hade skissat på några olika varianter av hus genom åren men nu började vi från noll och gjorde var sin skiss, säger Jonathan. De blev nästan exakt likadana så vi synkade ihop dem till en.
Eftersom Jonathan är utbildad snickare och byggnadsingenjör kunde de göra all planering inför bygget på egen hand och de började i god tid.
– Det är vårt bästa tips till den som ska bygga nytt, säger Andrea. Börja planera i tid och var noggrann så blir byggprocessen lättare. Vi planerade köket och gjorde färgval ett helt år i förväg och försökte tänka igenom alla beslut tidigt.
– Det första vi gjorde var att skriva ner våra behov och önskemål, säger Jonathan. Vi visste att vi ville ha en enplansvilla med en social del med öppet flöde mellan kök och matplats och en gästtoalett. Det privata ska få vara privat så sovrum, tvättstuga och badrum med toalett skulle ligga i en egen del av huset.
– Jag ville att det skulle gå att se genom huset ut mot sjön, säger Andrea. Och vi ville ha ett ryggåstak för att få in rymd.

Våren 2018 revs byggnaderna som stod på tomten och markarbetet startade. Lomsjön är känd för höga vattenstånd under våren och det året var inget undantag.
– Enligt grannarna var det ett rekordår, säger Andrea. Då kunde vi ta till extra höjd där vi redan tyckte att vi tagit till.
Samtidigt som de startade sitt byggprojekt växte en ny familjemedlem i Andreas mage.
– Vi hade som mål att gjuta plattan innan bebisen skulle komma, säger Jonathan. Alva kom sex dagar efter beräknat datum och vi hann gjuta och även njuta av lite ledighet innan vi åkte upp till Umeå där hon föddes 30 juli.
Efter Alvas ankomst var tanken att släppa taget om bygget och fokusera på familjelivet ända fram till december. Då skulle Jonathan vara ledig för att bygga på heltid.
– Det började klia i fingrarna redan på hösten så vi åkte emellan från Umeå på helgerna och tjuvstartade, säger Andrea. Från mitten av november hyrde vi ett boende här i närheten och kunde bygga allt mer.
Det första som restes var garaget och carporten – ännu ett tips som paret vill ge till andra.
– Med garaget klart finns utrymme för maskiner, verktyg, isolering och allt annat som behöver förvaras under tak, säger Jonathan.
Nästa mål var att bygget skulle vara tätt innan jul så att värmen kunde slås på. Även den planen höll, tack vare två inhyrda snickare och hårt eget arbete. 
– Vi har båda varit föräldralediga under byggtiden, säger Andrea. Vi hade budgeterat för det och eftersom Jonathan kan göra så mycket själv var det en bra lösning.

Husets interiör präglas av en skandinavisk känsla. En stil som både Andrea och Jonathan gillar.
– Vi vill ha ett hem som är funktionellt och har försökt att hålla det ännu mer stilrent än i våra tidigare boenden, säger Jonathan. Bra förvaring är viktig och den ska vara anpassad till det som ska förvaras.
På frågan om vad de är mest stolta över i huset svarar Jonathan direkt att det är all teknik som han har installerat. Belysning, ljud och larm styrs med appar och huset kyls sommartid via en anläggning kopplad till bergvärmepumpen.
– Läget är det jag är mest nöjd med, säger Andrea. Att vakna till sjöutsikten varje morgon, och känslan av rymd i huset som takhöjden ger.
Med facit i hand har bygget flutit på enligt plan, mycket tack vare hjälp från familj och släkt.
– Vi har haft turen att våra familjer kunnat och velat hjälpa till, säger Andrea. På rivningshelgen och målarhelgerna var alla här och min pappa Ulf, som jobbar skift, spenderade nästan all ledig tid här när det var som mest intensivt.

Familjen flyttade in tre månader tidigare än planerat och lilla Alva fick fira sin ettårsdag i huset. Det fanns aldrig någon tvekan inför att bygga nytt och samtidigt bli föräldrar.
– Det hade inte blivit bättre om vi väntat tills vi var klara med att bilda familj, säger Jonathan. Med större barn blir det ju ännu mindre tid över.
– I allt det här var det helt fantastiskt att Alva kom, säger Andrea. Vi tvekade inte alls, snarare tvärt om. När tillfället kom var det bara att köra och vi skulle gärna göra om det igen!

 

Dela med dig av denna artikel på: